KRAFT

Første utenlandske vindkonsesjon for Statkraft

BYGGER VINDPARK I WALES: Statkraft begynte å satse på vindkraft i Storbritannia for snart fem år siden. Totalt ni prosjekter er i sving, og nå er den første konsesjonen i gang. Illustrasjonsbilde
BYGGER VINDPARK I WALES: Statkraft begynte å satse på vindkraft i Storbritannia for snart fem år siden. Totalt ni prosjekter er i sving, og nå er den første konsesjonen i gang. Illustrasjonsbilde Bilde: colourbox.com
Jannicke Nilsen
29. mars 2007 - 12:42

Statkraft har fått sin første vindkraftkonsesjon utenfor Norge for å bygge Blaengen Wind Farm i Wales. I tillegg står åtte andre vindparkprosjekter i kø for å få britisk konsesjon. Statkrafts satsing på vindkraft i utlandet startet for fire og et halvt år siden.

10 vindturbiner

- Med vår første konsesjon for vindkraft i Storbritannia har vi nådd en milepæl. Dette viser at Statkraft er i stand til å utvikle fornybar energiproduksjon også utenfor Norge. Det som nå gjenstår, er å innhente anbud og fatte investeringsbeslutningen, sier konserndirektør Ingelise Arntsen.

Sammen med partneren Catamount Energy Corporation har Statkraft nå fått konsesjon for inntil 110 meter høye vindmøller på et høydedrag nord for byen Carmarthen sør i Wales. 10 vindturbiner skal reises her, og parken skal gi en samlet effekt på 30 MW.

I Norge har fra før Statkraft tre store vindparker i drift på Smøla, Hitra og i Kjøllefjord.

Grønne sertifikater

Arntsen legger ikke skjul på at en av de to viktigste årsaken til satsingen, er at Storbritannia tilbyr gode støtteordninger for vindkraftprosjekter.

- Det er to grunnleggende årsaker til at vi satser så sterkt på vindkraft i Storbritannia. Her finner vi gode vindforhold og pr i dag de beste økonomiske støtteordningene i Nord-Europa, sier Arntsen.

Stotbritannia har et grønt sertifikatmarked for fornybar energi.

- Dette gjør det selvfølgelig investeringene mer risikoforbundet, men prisene har ligget relativt flatt i lang tid nå, på rundt 5O øre per kw/t, sier administrerende direktør i Statkraft UK Ltd, Morten Henriksen.

Satser i UK

Wales-prosjektet Blaengen Wind Farm er utviklet av Force 9 Energy gjennom Catamount Cymru Cyf (CCC), som vil være eier av vindparken.

Statkraft og amerikanske Catamount Energy Corporation eier hver sin halvpart av CCC. Selskapene samarbeider om en rekke vindkraftprosjekter på fastlandet i Storbritannia og har blant annet søkt konsesjon for ytterligere tre vindparker. Statkraft har i tillegg eierandeler i fem andre prosjekter på de britiske øyer, med andre samarbeidspartnere.

Noe av de åtte prosjektene er i sluttfasen av konsesjonsbehandlingen, mens andre er i startfasen av planleggingen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.