NYHETER_BYGG

Første sprinkelanlegg i plast

27. apr. 2001 - 07:10

Boligsprinkling med røropplegg av plast er nytt i Norge. I det nye boligområdet Strandparken i Horten har 170 trehus blitt utstyrt med våtanlegg med røropplegg av plast. Det vil si at rørene er fylt med vann og ikke tåler frost, noe som er vesentlig ved legging av sprinklerrør i yttertak-konstruksjonene.

Inntak i grunnen

Brannteknisk Rådgivning AS i Tønsberg har vært konsulent på boligsprinklingen.

– Da boligsprinkling ble vedtatt, var allerede vanninntakene lagt i grunnen uten at det førte til problemer for sprinkleranleggenes vannbehov. For senere prosjekter er det viktig å beregne hvilke rørdimensjoner på vanninntaket som er aktuelt for å dekke vannbehovet, sier Kjell Broholt i Brannteknisk Rådgivning.

– Sprinklerrørene i himlinger skulle legges i 50 mm nedlekting. I noen tilfeller ble dette noe lite da det forekom rørdimensjoner over 50 mm. Dette ble løst ved at rør måtte legges om. I fremtidige prosjekter bør det grovberegnes på hvilke rørdimensjoner det kan bli aktuelt å legge i himlinger, legger han til.

Uvant i Norge

Tidligere var leveringssituasjonen for rørmateriell i plast ikke den beste. Rørleggerfirmaet Jens Petter Zetlitz AS i Tønsberg måtte bruke mye energi for å skaffe rørdeler fra hele Europa. Leveringssituasjonen er i ferd med å bedre seg fordi en av leverandørene bygger opp et lager både i Norge og Sverige.

Plastrørene monteres ved liming. Limet krever en viss herdetemperatur, og det er viktig at forholdene på byggeplassen er tilrettelagt for liming når kuldegradene knirker utenfor.

Sprinkleranlegget blir helt skjult i leilighetene ved at de enkelte sprinklerhodene skjules bak en tynn plate i flukt med takplatene. Den lille dekkplaten presses vekk når vannet aktiveres.

Amerikanske regler

– Sprinkling av boliger er basert på eget regelverk utviklet i USA. Forskjellen fra konvensjonelle sprinkleranlegg er blant annet at hurtigvirkende sprinklerhoder benyttes. Godkjente anlegg ventes å slokke eller kontrollere en brann slik at overtenning i startbrannrommet hindres, sier dr. ing. Vidar Stenstad ved Norges Byggforskningsinstitutt.

– Forsøk og erfaringer viser at boligsprinkling er meget effektivt. I Norden er omfanget av sprinklede boliger likevel meget beskjedent. Utbredelsen er trolig størst i Finland, men det finnes ikke noe erfaringsmateriale fra branner i sprinklede boliger i Norden. Nordiske regler for dimensjonering og utførelse av boligsprinkleranlegg bygger på amerikanske regler, sier Vidar Stenstad.

Kunne spart liv

– Bo- og servicehjem for eldre må utstyres med sprinkleranlegg. Hadde slikt anlegg vært installert i bo- og servicesenteret som brant i Harstad nylig, ville neppe liv ha gått tapt, sier seksjonssjef Thor Adolfsen i Norsk Brannvern Forening til NTB.

I følge Adolfsen koster det ikke mer pr. kvadratmeter å installere et sprinkleranlegg enn det koster å legge gulvbelegg i nybygg. Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern og Statens byggtekniske etat gransker brannen i Harstad, som krevde tre menneskeliv. Granskingen har resultert i en rapport med forslag til tiltak mot branner på eldreinstitusjoner.

Les mer om Strandparken-prosjektet i TU nr. 17, som kommer på nett og papir 3. mai.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.