NYHETER_BYGG

Første på et kvart århundre

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
23. feb. 2006 - 08:00

Byggearbeidet startet i januar 2005 og når skolen står ferdig i utgangen av juni neste år, vil det være brukt over 800 millioner kroner.

– Så langt er vi i rute, forteller prosjektleder Roar Grøtting i Undervisningsbygg Oslo KF.

De står som byggherre, mens Peab har hovedentreprisen på bygget.

Arkitektonisk kvalitet

Selv om området fortsatt preges av å være et anleggsområde, begynner et praktbygg å tre fram. Prosjektet har i utstrakt grad vektlagt det estetiske ved bygget.

Meningen er at den arkitektoniske kvaliteten skal påvirke hvordan elevene opplever skolen og skal virke preventivt mot hærverk generelt.

Den nye videregående skolen på Søndre Nordstrand blir også unik i forhold til elevsammensetningen. Her samles svært mange forskjellige fag- og interessefelt.

Etter planen skal skolen ha utdanningsprogrammer for studiespesialisering, bygg- og anleggsteknikk, elektrofag, musikk, dans og drama samt media og kommunikasjon.

Undervisningen skal baseres på en ny pedagogisk plattform og tilrettelegges for multifunksjonshemmede og autistiske elever.

I ei steinrøys

For å få plass til skolen som har et areal på 28.000 kvadratmeter, måtte det først sprenges vekk 100.000 kubikkmeter med stein. Det tilsvarer rundt 10.000 lastebillass..

Tre innendørs håndballbaner, en kantine og et bibliotek med fem etasjer høyde finnes også i bygget. For å lage et gjennomsiktig preg på brygget, er det tatt i bruk spenstige utforminger med mye glass i vegger og tak.

Grupperom med glassvegger vil gjøre det mulig for lærerne å se til elevene uten at de er til stede i rommet. Kantinen blir lys og luftig.

Biblioteket skal gi følelsen av en høy stor sal med full høyde under taket. Bruken av glass i taket vil imidlertid gjøre det lyst, og på hver side av «midtskipet» blir det gruppe- og arbeidsom.

I den store idrettshallen er det også lagt vekt på å få inn mye lys. Tre håndballbaner gjør at hallen blir på størrelse med Ekeberghallen.

Hallen skal også brukes av elevene ved skolens nærmeste nabo, Bjørnholt ungdomsskole, og være et tilbud til idrettslag i bydelen. I hallen skal ungdommene kunne utfolde seg med alle typer ballspill og klatre i en 15 meter høy vegg.

Bydelen kan også bruke hallen til kulturelle formål, mens elevene som skal gå på dans og drama, i tillegg vil få egne lokaler til øving og fremvisninger. Fordi de tre innendørsbanene ligger en etasje under bakkeplan, blir vinduene mot banene delvis skjermet mot innsyn.Erfaring

Prosjektleder Roar Grøtting har jobbet med prosjektet i vel tre år. Han har tidligere erfaring fra store byggeprosjekter som flyplassen på Gardermoen og Telenor-bygget på Fornebu.

– Erfaringer fra så store byggeprosjekter er selvfølgelig godt å ta med seg hit, sier han.

– Hva er det unike med dette prosjektet?

– Det spesielle for dette skolebygget er at det ikke finnes et eneste klasserom. Ellers kan vi variere undervisningssituasjonen fra store auditorier som har plass til 200 elever, mindre auditorier og grupperom med plass til noen få elever.Tilpasset

Tilbudet skal kunne tilpasses behovet til hver enkelt elev. Det blir lagt opp til at alle elever skal kunne bruke PC via trådløst nettverk.

– Hva er status på byggeprosjektet så langt?

– Vi er rundt halvveis. Det betyr at enkelte deler av bygget begynner å bli ferdig, bare listverk mangler. På den store idrettshallen holder vi på med råbygget. Dette betyr at vi har alle fag representert i bygget. Vi har god kontroll både på økonomi og framdrift. Med så mange dyktige fagfolk på plass er dette bare moro, sier Grøtting.

– Jeg synes det er et meget interessant prosjekt å holde på med. Vi har et godt samarbeid med entreprenørene slik at vi holder milepælfristene. Akkurat nå har vi to tredeler av bygget under tak. Når vi snart får de 50 meter lange ståldragerne på plass i idrettshallen, regner vi med å ha hele bygget under tak i løpet av et par måneder. Deretter kommer fasadene på plass, sier Grøtting.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.