BYGG

Første miljøhus med merking

HUS FOR FREMTIDEN: - Dette huset har ekstremt isolerende materialer og et selvregulerende klimasystem, sier rådgiver for byplanlegging i Bærum kommune, Pedro Ardila.
HUS FOR FREMTIDEN: - Dette huset har ekstremt isolerende materialer og et selvregulerende klimasystem, sier rådgiver for byplanlegging i Bærum kommune, Pedro Ardila. Bilde: Truls Tunmo

Huset er bygget slik at energirbruken er redusert drastisk.

– Vi er stolte av at Bærum kommune har et slikt hus. Jeg tror dette er et hus for fremtiden, sier rådgiver for byplanlegging i Bærum kommune, Pedro Ardila.

I 1989 opprettet Stortinget stiftelsen Miljømerking i Norge for å ivareta det offisielle, nordiske miljømerket Svanen.

Bygninger kan løse klimaproblem

– Merket brukes i en rekke sammenhenger som har med miljøet å gjøre, og huset i Lommedalen er Norges hittil eneste som har fått merket, sier markedssjef Randi Barstad Rødseth i Miljømerking.

Strenge krav

Hun sier det er strenge krav som må oppfylles for å få svanemerket et hus.

– For det første er det et energikrav som går ut på at huset skal ha minst 30 prosent lavere oppvarmingsbehov enn boliger satt opp etter vanlige byggforskrifter. Boliger som kan svanemerkes har også et lavere oppvarmingsbehov enn det nye energidirektivet fra Byggteknisk Etat krever fra 2009. Huset i Lommedalen har hele 50 prosent lavere oppvarmingsbehov enn et vanlig hus, sier Barstad Rødseth.Optimal isolasjon

For å oppnå det lave oppvarmingsbehovet, må huset være optimalt isolert.

– Det må også velges riktige vinduer som må plasseres mest mulig hensiktsmessig. Huset må ha begrensing av kuldebroer og varmetap, sier Barstad Rødseth.

Samtlige materialer som brukes i et svanemerket hus må være miljødokumentert. Dette gjelder også produksjonsmetodene til materialene, som skal være mest mulig miljøvennlige med tanke på CO 2-utslipp.Kontrollert byggeprosess

For øvrig krever svanemerking av hus gode rutiner hos byggansvarlig.

– Dette er for å sikre en kontrollert byggeprosess. Dessuten skal huseieren informeres om korrekt vedlikehold av huset, for å sikre lengst mulig levetid og miljøvennlig drift, sier Randi Barstad Rødseth.

Hun opplyser at huset i Lommedalen har en ekstra kostnad på ca 60 000 kroner i tekniske installasjoner i forhold til et ordinært hus på samme størrelse.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.