ENERGI

Første gassturbin til Statkraft

BERLIN: Gassturbinen med fabrikasjonsnummer 500 er av samme type som Siemens senere skal levere til gasskraftverket på Kårstø.

Sammen med representanter fra Statkraft feiret rundt 2000 ansatte denne milepælen i produksjonen av gassturbiner.800 MW

Gassturbinen er like stor som en buss og veier 310 tonn, men den roterer som en presisjonsklokke.

Turbinen blir først satt på plass i sommer da bygningen blir ferdig. Full drift blir det sommeren 2007.

I kraftverket er det plass til to gassturbiner og en dampturbin samt generatorer. Gasskraftverket vil få en kapasitet på 800 MW og en årlig produksjon på mellom 4 og 5 TWh.

Eksport

– For å produsere 500 gassturbiner må du være konkurransedyktig på det globale markedet, sa Klaus Voges som er sjef for kraftgenerering i Siemens under feiringen. Han fremholdt at det skyldes en dyktig stab som kontinuerlig forbedrer produktiviteten.

Den 500 gassturbinene representerer en kraftmengde stor nok til å dekke kraftbehovet til 100 millioner mennesker, det vil si kraftbehovet til Norge, Sverige, Finland og Tyskland. I alt 90 prosent av gassturbinene går til eksport.Nytt testsenter

I sine ordrebøker har Siemens en av verdens kraftigste gassturbiner som skal ha samme ytelse som 13 jetmotorer. Turbinen vil nok kunne forsyne Hamburgs to millioner innbyggere med elektrisk kraft. I samarbeid med E.ON skal Siemens nå investere rundt 500 millioner euro i et nytt testsenter for slike store turbiner.

Takket være lave utslipp og høy virkningsgrad, tror Voges at det blir stor etterspørsel etter gassfyrte kraftverk. Hele 40.000 MW kapasitet trengs å bli skiftet ut innen 2020 i Tyskland. Da har verkene tjenestegjort i 40 år.Nøkkelferdig

Til Kårstø skal Siemens levere et nøkkelferdig gasskraftverk med to gassturbiner, en dampturbin og tre generatorer. Selskapet skal også ha serviceansvaret de seks første årene.

Siemens er pioner på slike kombinerte anlegg og leverte sitt første anlegg i 1983 til Bang Pakong i Thailand. Siden har de levert 450 anlegg verden over. Anlegget til Statkraft er det tredje anlegg til Tyskland de fikk ordre på siden mai i fjor.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.