KRAFT

Forstår ikke Statkraft-kritikken

Bilde: CAMILLA AADLAND

– Dette gjelder spesielt på områdene bredbånd og tele. Vår kjernekompetanse er kraft, og verdikjeden ligger der, sier Mikkelsen.

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet om tillitsvalgte i BKK, Skagerak Energi og Agder Energi som har gått sammen mot Statkraft.

De tillitsvalgte hevder at Statkraft undergraver videre vekst og er for lite opptatt av regional utvikling.

– De andre eierne forventer at vi er industrielle og at vi kjører sunne lønnsomhetsvurderinger for alt vi driver med, sier Statkrafts konsernsjef.

Les også: Opprør mot Statkraft

Vil skape verdier

Det innebærer blant annet at kompetanseområder i de ulike selskapene kan bli slått sammen.

– Hvis det er verdiskapende, har vi ansvaret for at det kommer på agendaen. Det er en unnlatelsessynd å ikke si i fra hvis vi ser et alternativ som kan skape bedre verdier, sier han.

Dette ligger i Statkrafts strategiplan, som utarbeides en gang i året.

– Der vi ser at vi kan forene ressurser, gjør vi det, gitt at de andre ønsker det. BKK og Agder Energi kan vi kun invitere, fordi der er vi minoritetseiere, sier Mikkelsen.Ikke finansiell

– Forstår du frykten for filialisering?

– I BKK er det 17 kommuner som til sammen er majoritetseier. I Agder Energi er det 30 kommuner som har makten. Når det gjelder Trondheim Energi som er heleid, så er det alltid spennende når du skal gjøre tilpasninger, men det er ikke mye å frykte. Vi er med på å skape et fremtidsrettet kraftselskap, sier Mikkelsen.

– Er det vanskeligere å holde fokus her i Norge nå som Statkraft satser stort i utlandet?

– Nei. Norge er viktig, og organisasjonen vår er stor nok til å håndtere veksten. Nettopp for å greie å håndtere alle de utfordringene, har vi laget en ny struktur som gjør at vi kan holde fokus, sier Mikkelsen.

– Har Statkraft blitt en mer finansiell eier de siste årene?

– Overhodet ikke. Vi har alltid vært industrielle. Regjeringen passer på at vi ikke søler bort pengene. Vi har levert 14 prosent avkastning etter skatt hele veien, sier konsernsjefen.– Taus kapital ikke riktig

Han understreker at Statkraft har satset stort i de ulike regionene, blant annet med fjernvarme-satsing i Trondheim, nytt vindkraftselskap i Agder og småkraft-selskapet i Bergen.

– Hele vår intensjon er å etablere så godt samarbeid og så gode relasjoner som mulig. Dette skal lede til at vi forstår de særegne kvalitetene det enkelte selskapet har og deres ønske om videreutvikling, sier Mikkelsen.

Høyre og Venstre har foreslått å splitte Statkraft, slik at eierskapet for de regionale selskapene kommer direkte inn under Nærings- og handelsdepartementet. Det mener Mikkelsen er en svært dårlig løsning.

– Det er feil å tro at taus kapital skulle være bedre. Vi ønsker å eie fordi vi har kompetanse og kan bidra til utvikling, sier Mikkelsen.

Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.