OLJE OG GASS

Først ut på månelanding

FØRST UTE: Nicolay Ramm i StatoilHydro gratulerer Jan Roger Bjerkestrand i Aker Clean Carbon med kontrakt for et storskala CO2 renseanlegg på Mongstad.
FØRST UTE: Nicolay Ramm i StatoilHydro gratulerer Jan Roger Bjerkestrand i Aker Clean Carbon med kontrakt for et storskala CO2 renseanlegg på Mongstad. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
17. feb. 2009 - 12:46

StatoilHydro undertegnet avtalen som operatør på vegne av Gassnova. Dette er det første av to anlegg som skal inngå i CO 2-testsenteret på Mongstad.

Aker Clean Carbon skal stå for ingeniørtjenester, innkjøp og bygging av anlegget.2

Tar av CO -potten

Pengene til prosjektet dekkes opp av de 5,3 milliarder kroner som Storting og regjering har bevilget til renseanlegg på Mongstad.

Eier av prosjektet blir et nytt selskap, Testsenter Mongstad. Dette selskapet skal eies av StatoilHydro, Shell, Gassnova, Vattenfall og tyske RWE.

– Vi håper å få med flere interessenter etter hvert. Dette blir det første anlegget i sitt slag. Det fine med dette er at det koples både til eksos fra gasskraftverk og fra raffineriets cracker. Dermed får vi en røykgass som er svært lik den som er fra et kullkraftverk, sier administrerende direktør Bjørn-Erik Haugan i Gassnova.Engineering i Storbritannia

Teknologien i prosjektet eies av Aker Clean Carbon. Underleverandør blir Aker Solutions.

– Dette er en del av vår landbaserte virksomhet og kjøres derfor fra vår kontor i Solent i Storbritannia, sier administrerende direktør Jan Roger Bjerkestrand i Aker Clean Carbon.

Han forteller at Aker Clean Carbon hovedsakelig skal konsentrere seg om teknologier knyttet til fjerning av CO 2 fra røykgasser.

– Dette anlegget baserer seg på aminteknologi. I forhold til den mobile enheten vi har bygget tidligere, er dette 45 ganger større. Et fullskalaanlegg for Kårstø er ytterligere ti ganger større, sier Bjerkestrand.45 gangeren

Bjørn-Erik Haugan understreker at å gå opp i denne storskala størrelsen for renseanlegget er svært viktig for å teste ut teknologien.

– Altfor mange har feilet når de har gått fra laboratoriestørrelse til fullskalaanlegg. Vi skal huske på at dette er langt vanskeligere enn de anleggene som hittil er bygget. De har vært knyttet til anlegg under trykk, mens dette er et anlegg hvor røykgassen er under vanlig atmosfærisk trykk. Noe som gir store mengder gass og lave partielle trykk for CO 2, sier han.

Neste steg for testsenteret på Mongstad er å tegne kontrakt med Alstom på deres "Chilled ammonia process".

Les også: – Enorme kostnader kan stoppe CO2-fangst

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.