BYGG

Først med passivhus i katalog

FØRST: Slik blir MIa, med trelags glass og solfangere på taket, som er 550 mm tykt. Totalt sett er det små vindusarealer, der lite vinduer på den andre siden av huset.
FØRST: Slik blir MIa, med trelags glass og solfangere på taket, som er 550 mm tykt. Totalt sett er det små vindusarealer, der lite vinduer på den andre siden av huset. Bilde: Mesterhus
Joachim Seehusen
12. mars 2009 - 07:31

Når Mesterhus presenterer sin nye huskatalog i mai måned, inneholder den et passivhus.

– Vi tror vi er først i verden med det, vi har ikke klart å finne noen andre som tilbyr det, sier Trine Pettersen, teknisk sjef i Mesterhus Norge.

Gir deg valget

Det er husmodellen MIA på 180 kvadratmeter som blir tilbudt både som tradisjonelt hus bygget etter TEK07 og som passivhus.

Huset er opprinnelig tegnet og prosjektert som passivhus og så nedprosjektert til TEK07.

– Nå er jo ikke den norske passivhusstandarden ferdig ennå, men vi følger prosessen og har laget huset slik det nå ser ut til at standarden blir. Vi har også mulighet til å justere, sier Pettersen.

Varierte krav

Den norske standarden ser ut til å bli klimaavhengig, slik at kravene til isolasjon vil variere med hvor huset bygges.

– Det er vi ikke vant til, og vi har ikke helt løst hvordan vi skal takle det, sier Pettersen.

Huset blir tilbudt enten som en dobbeltveggkonstruksjon med to vegger på ti centimeter og 20 cm isolasjon mellom veggene, eller som en enkeltvegg bygget med I-profil.

– Med I-profil kan vi bygge tykkere konstruksjoner, den er stiv og vrir seg ikke, og det er lavere varmetap gjennom profilen enn med vanlige stendere. Det vil også redusere antall prosesser, og det blir omtrent det samme å bygge en vegg på 20 cm som en på 40 cm, sier Pettersen. Kundene som velger MIA får 180 kvadratmeter netto uavhengig av veggtykkelsen. Det er på utsiden huset blir større med tykkere vegger.

Usikker på salg

Mesterhus har nok et passivhus på tegnebordet.

– Vi startet med to, målet er å få begge inn i katalogen etter hvert.

Pettersen er usikker på hvordan kundene vil reagere på det nye tilbudet.

– Vi venter ikke noe rush, jeg våger ikke komme med noe nærmere anslag enn at vi ender et sted mellom ett og 20 solgte passivhus. Det blir spennende å se hva folk velger, sier hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.