NETTARKIV

Forskningspris til utvandret nordmann

28. des. 2001 - 12:24

Professor Thomas W. Ebbesen fikk onsdag 5. desember Gunnar Randers forskningspris. Prisen, som er på 100.000 kroner, ble delt ut av Hans Majestet Kong Harald under feiringen av 50 års jubileet til Institutt for Energiteknikk på Kjeller.

Thomas W. Ebbesen er opprinnelig norsk. Han flyttet som 10-åring til Frankrike og har siden ikke bodd i Norge. I dag arbeider han ved Pasteur universitetet i Strasbourg. Bakgrunnen for prisen er Ebbesens arbeid med nye karbonmaterialer og nye optiske fenomener og nanoteknologi. Ebbesen har gjort seg bemerket internasjonalt med sin forskning innen disse feltene.

Under sin takketale for prisen kom Ebbesen med kritikk av norsk forskningspolitikk som rammet næringslivet: - Jeg har fått prisen for min grunnforskning. Gjennom de siste ti årene har all min grunnforsknng vært gjort i et privat selskap uten noen føringer for min forskning. Det ville ikke gått i Norge, men det er vanlig i mange andre land.

Også politikerne fikk sitt pass påskrevet av prisvinneren: - Det er forunderlig hvor lite penger Norge bruker på forskning. I dag kunne ikke Gunnar Randers gjort det han gjorde for 50 år siden. Norge burde doble sine investeringer i forskning og utvikling.

Ebbesen, som er utdannet kjemiker, har i de siste 20 årene arbeidet som forsker ved offentlige og private institusjoner i USA og Japan. Han kom til Japan i 1988, og ble der i ti år. Hoveddelen av forskningsarbeidet som lå til grunn for prisen er gjort i Japan. I 1999 ble Ebbesen bedt om å komme tilbake til Frankrike for å være med å bygge opp et institutt for nanoteknologi ved Pasteur universitetet i Strasbourg.

Les mer på: www.ife.no

(js)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.