INDUSTRI

– Forskningsmål hindrer ny industri

FoU laboratorium forskning
FoU laboratorium forskning Bilde: colourbox.com
Trond Gram
28. nov. 2008 - 12:39

Det siste tiåret har Norge hatt som uttalt mål at vi skal bruke tre prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) på forskning og utvikling (FoU).

Langt unna

Det ble forsket for 37,6 milliarder i Norge i fjor. Det er rundt 1,6 prosent av BNP, og Norge er dermed milevis unna å nå målet om tre prosent.

Næringslivet brukte 17,5 milliarder på forskning og utvikling, en vekst på 15 prosent fra 2006.

Men Fafo-forsker Svein Erik Moen mener forskningsmålet ikke fungerer for å utvikle ny industri som vi kan leve av etter at oljen er borte.



Vanskelig å måle innovasjon

– Vi har en del industri i Norge som ikke har særlig tradisjon for forskning og utvikling. Det er viktig industri med høy eksport og mange arbeidsplasser. Det å måle forskning og utvikling i de sektorene er ikke det samme som å måle innovasjon der, sier forsker Svein Erik Moen ved Fafo.

I 2010 må vi bruke rundt 80 milliarder kroner for å nå målet om tre prosent av BNP, hvor bedriftene skal stå for to prosent.

– Dette FoU-målet kan være problematisk som utgangspunkt for å skape nye industrier. Det tar ikke utgangspunkt i at innovasjon også kan skje mellom bedriftene, sier Moen og legger til at FoU-basert innovasjon ofte kommer fra sektorer som vi i Norge ikke er spesielt gode på. Legemiddelbransjen, ikt og flyproduksjon er bransjer hvor det brukes mye ressurser på innovasjon.



Må stake ny kurs

Moen forsvarte nylig sin doktorgrad om innovasjon i Norge ved Universitetet i Oslo. Der drøftes blant annet hvordan eksisterende industri kan utgjøre en trussel for innovasjon og ny industriell utvikling.

Norge har satset mye på eksisterende industri fremfor å bygge nye industrier. Nå må myndighetene legge til rette for at nye industrier kan vokse frem, mener Moen.

– Den kursen som stakes ut må ta hensyn til de industriene og den kompetansen som allerede finnes her. Norge har enorm kompetanse innen olje og gass. Det kan være vanskelig å ta den kunnskapen over i andre industrier, men klarer man ikke det har man låst seg fast, sier han.



Feil vekstmål

Forsker Egil Kallerud ved Nifu-Step mener BNP-vekstmålet er feil for næringslivet.

Hvis bedriftene skulle tatt sin del av treprosentmålet på alvor, og forsket for to prosent av BNP, måtte det som er av virkemidler og støtte blitt spisset inn mot forskningsintensive sektorer som legemiddelindustri, ikt og bioteknologi.

– Det er næringer med ekstrem internasjonal konkurranse og hvor sysselsettingseffekten ikke er så høy. Den økonomiske betydningen av disse bransjene er ofte overdreven, sier Kallerud.

– Det er lite som tyder på at Norge på kort eller mellomlang sikt skal få en betydelig virksomhet innen de FoU-tunge bransjene. Derfor tror jeg ikke at målet har noen hensikt i det hele tatt, legger han til.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.