SAMFERDSEL

Forskning: Tre ganger høyere sannsynlighet for å dø i trafikken på bygda

Det er større sannsynlighet for å dø i en trafikkulykke på bygda enn i byen, ifølge ny forskning fra Universitetet i Tromsø.

Gjennomsnittsfarten er høyere på fylkesveiene enn inne i byene, påpeker Trygg Trafikk.
Gjennomsnittsfarten er høyere på fylkesveiene enn inne i byene, påpeker Trygg Trafikk. Foto: NTB
26. des. 2022 - 14:14

Forskerne har sammenlignet faren for å dø av årsaker som ikke er helsemessige i by og distrikt, ifølge Nationen.

– Vår forskning viste at i de områdene som er minst sentrale, var det 3,3 ganger høyere sannsynlighet for å dø i trafikkulykke enn i Oslo, sier Vegard Andersen, som er en av de fire forskerne som står bak.

Metoden de har brukt er å samle alle dødsfall i trafikken over en viss periode, for deretter å se nærmere på om disse ulykkene har forekommet i sentrale eller usentrale strøk.

– Vår forskning går ikke inn på årsaken til hvorfor flere dør i trafikkulykker i distriktet. Det kan være mange årsaker til dette, deriblant at det er dårligere veier på bygda, eller at beredskapsresponsen er tregere, sier Andersen.

Fagsjef for trafikksikkerhet Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk mener det er mange årsaker til at flere dør i trafikken i distriktet.

– En viktig årsak er at gjennomsnittsfarten er høyere på fylkesveiene enn inne i byene. Det har vært et stort fokus på miljøtiltak i byer som gjerne fører til lavere fart, hevder Johansen.

Han mener samtidig at fylkesveiene bør opprustes. Det er her den største andelen av dødsulykkene skjer.

En Alaska Airlines Boeing 737 Max 9 venter på inspeksjon ved flyselskapets hangar på Seattle-Tacoma internasjonale lufthavn. Bildet er fra 10. januar.
Les også

Boeing 737: Fire bolter manglet i panelet som løsnet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.