IT

Forskning redder Norge fra IT-øksa

Daglig leder Harald Botnevik (t.v.) og seniorforsker (Senior Principal Software Engineer) Tor Egge, Yahoo Technologies Norway.
Daglig leder Harald Botnevik (t.v.) og seniorforsker (Senior Principal Software Engineer) Tor Egge, Yahoo Technologies Norway. Bilde: Espen Zachariassen

Sist ut i kuttekøen er Ericsson, som i sin seneste kvartalsrapport varslet at om lag 4000 ansatte på verdensbasis må finne seg noe annet å gjøre.

Da TietoEnator tidligere denne uka varslet at 800 stillinger skulle slankes bort, slapp den norske virksomheten billig unna, takket være tidligere kostnadskutt.

For de norske avdelingene av Yahoo og Ericsson er det teknologiutvikling som redder nattesøvnen. For Motorolas norgesavdeling, som hovedsakelig drev med salg, gikk det derimot galt.

Tilhører framtida

Yahoo Norge ligger godt an for å komme seg uskadd gjennom Yahoo-toppsjefen Jerry Yangs varslede kutt på 1000 stillinger, som ble kjent denne uka. Ved Yahoo Technologies Norway i Trondheim har daglig leder Harald Botnevik få bekymringer om stabskutt.

– Selskapet går egentlig godt, og har ansatt 3 000 hoder bare siden juni i fjor. At det kommer en justering, er nokså naturlig. Hos oss er 75 av virksomheten anvendt forskning og utvikling. Selskapet flytter nå sine muskler med tanke på framtida, og vår avdeling er en del av det som tilhører denne framtida, sier Botnevik til TU.no.

Administrerende direktør Tore Sletmoen bekrefter inntrykket:

– Det er ingenting som tyder på at det vil bli kutt i Norge, sier Sletmoen.

Forskning i sentrum

Hos Ericsson er det mannefall verden over. I Sverige må selskapet trolig redusere med rundt 1000 ansatte. Hvordan kuttene vil fordele seg i resten av verden, er ennå ikke helt avklart.

Administrerende direktør i Ericsson Norge, Thor Frydenberg, tror imidlertid ikke at den norske virksomheten vil rammes i nevneverdig grad.

– Signalene går på at forskning og utvikling skal skjermes. Det meste av det vi gjør i Norge er nettopp forskningsrelatert, og jeg tror derfor ikke at vår virksomhet vil bli svekket. Samtidig må vi bare avvente hva konsernledelsen avgjør videre, sier Frydenberg til TU.no.

Ericsson-direktøren opplyser at Ericsson Norge først og fremst har vokst innen forskning og utvikling den siste tiden.

– Vi har unngått å legge på oss ekstra ressurser og kostnader på andre og kanskje mer utsatte områder. Vi arbeider derfor ut fra at vi kan fortsette styrkingen av R&D-virksomheten også framover, sier Frydenberg.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.