NYETEKNOLOGIER

Forskning på supermateriale ga nobelpris

Grafén er et ultratynt lag av karbonatomer med en rekke viktige egenskaper.
Grafén er et ultratynt lag av karbonatomer med en rekke viktige egenskaper. Bilde: Wikimedia Commons
Stein Jarle Olsen
5. okt. 2010 - 14:11
Vis mer

Grafén (graphene) er et supermateriale på mange måter, selv om det i bunn og grunn bare er en ultratynn form av karbon.

Tynt VINNER 1: Andre Geim.
Tynt VINNER 1: Andre Geim.

Tynt

Det er det tynneste materialet noen gang, leder elektrisitet like bra som kobber og leder varme bedre enn noe annet. I tillegg er det langt sterkere enn stål, og samtidig utrolig fleksibelt.

Forskerne Andre Geim og Konstantin Novoselov får nå nobelprisen i fysikk for å ha bidratt sterkt i oppdagelsen av grafén.

– De brukte vanlig tape til å ekstrahere et karbonflak med bare én atoms tykkelse fra en vanlig blyant, og det skjedde på en tid mange trodde det var umulig for så tynne krystallinske materialer å være stabile, skriver Den kungliga vetenskapsakademien i en pressemelding.

Multitalent VINNER 2: Konstantin Novoselov.
Multitalent VINNER 2: Konstantin Novoselov.

Multitalent

Grafén har mange bruksområder. Transistorer av graphene spås for eksempel å bli langt raskere enn dagens silisium-transistorer, noe som skal gi langt mer effektive datamaskiner.

I tillegg kan grafén brukes i gjennomsiktige touchskjermer, tynne lyspaneler og muligens også solcellepaneler.

– Om det blir mikset inn i plastmaterialer, kan grafén gjøre dem til ledere av elektrisitet, samtidig som de blir mer motstandsdyktige mot varme og mekanisk robuste. Dette kan utnyttes i nye supersterke materialer som også er tynne, elastiske og lette. I fremtiden kan satellitter, fly og biler produseres av de nye komposittmaterialene, skriver Vetenskapsakademien.

Manchester

Konstantin Novoselov (36) og Andre Geim (51) har jobbet sammen i lang tid. Begge begynte karrierene som fysikere i Russland, og er nå professorer ved University of Manchester. De deler prisen på 10 millioner svenske kroner.

Den britiske forskeren Robert Edwards fikk i går nobelprisen i medisin for sin forskning på assistert befruktning.

Onsdag annonseres vinneren av kjemiprisen, torsdag litteraturprisen, og fredag er det kunngjøring av fredsprisen i Oslo.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.