ARBEIDSLIV

Forskning på salg

Boston: Har du en virkelig kul ny ide om nanoteknologi, så kom til oss, sier Professor Edwin Thomas direktør ved Institute for Soldier Nanotechnologies ved MIT. Målet er å lage nye tekstiler ved hjelp av nanoteknologi.

Professor Susan Lindquist viser bilder av en massekollisjon på en motorveg, og forklarer at bildet illustrerer hva som skjer når proteinene i kroppen ikke oppfører seg som de skal. Her kan løsningen på Parkinsons sykdom ligge, mener Lundquist.

Nettverk

Professorene er to av flere som holder foredrag på TechnologyMIT- et seminar hvor MIT presenterer sin forskning for entreprenører og investorer. I overkant av 200 tilhørere i en fullstappet sal har betalt 25 dollar hver for komme inn.

- Om lag 40 prosent av deltakerne her er entreprenører, resten fordeler seg likt mellom advokater, konsulenter, investorer og studenter, forklarer advokat Wolf Greenfield. Han bruker fritiden til å lede arbeidet med å skape tettere kontakt mellom akademikerne og verden utenfor.

Greenfield er med i en komité som til sammen arrangerer noen titalls møter i løpet av et studieår. - Til sammen kommer vi i kontakt med nærmere 5000 personer. Slikt blir det nettverk av.

Entreprenørånd

Greenfield forteller at entreprenørånden er sterk på MIT. Mange professorer er også involvert i forretningslivet og har økonomiske interesser å ivareta i tillegg til sin akademiske karriere.

Alice Gast, vice president of research ved MIT, gjør det klart at universitetet oppfordrer sine ansatte og studenter til salg. - I fjor klarte vi å samle inn 560 mill. dollar fra sponsorer. Ut over høsten skal vi ha flere samlinger, om RFID, om medisinsk utstyr og om bioteknologi. Noen av møtene holdes åpne for alle, mens andre er tilrettelagt for industri eller finansnæringen.

Av MITs 430 årlige patenter blir det mye business. Lisensieringen fordeler seg likt mellom store selskaper, små selskaper og nystartede selskaper.

Grove anslag antyder at i New England-området er det tilgjengelig venture- og startkapital i størrelsesorden 20mrd. dollar. Mange av disse fondene og enkeltpersonene er på kontinuerlig jakt etter noe å satse på i MIT-systemet.

Nanoingeniøren

- For kjemikere er ikke nano noe nytt. Men når ingeniørene kommer på banen og endrer egenskaper, tenker og konstruerer i tre dimensjoner, ja da begynner det å skje ting, sier en entusiastisk Thomas. Han lister opp en rekke selskaper, både store kjente og mindre ukjente som har satset penger på nanoteknologi.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.