TRAFIKK OG ITS

Forskning: Krappe svinger gir færre ulykker

Spoiler alert: Det får folk til å kjøre saktere.

Ikke alle svinger er like morsomme å kjøre som dem i Trollstigen, men forskning viser at svingene på norske veier kan være med på å få ned antall ulykker. Og det er jo en trøst.
Ikke alle svinger er like morsomme å kjøre som dem i Trollstigen, men forskning viser at svingene på norske veier kan være med på å få ned antall ulykker. Og det er jo en trøst. Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix
19. des. 2019 - 09:04

Krappe svinger kan isolert føre til flere ulykker, men veier med mange krappe svinger etter hverandre kan likevel være sikrere enn veier hvor det er lenger mellom svingene, viser ny forskning skriver Aftenposten.

– De mange kurvene vi finner på norske veier kan være en grunn til at trafikksikkerheten er så god som den er i Norge, skriver forsker Rune Elvik i Transportøkonomisk Institutt på nettstedet Samferdsel.

Årsaken er at sjåfører tilpasser farten etter hvordan veien er utformet. Jo lenger det er mellom kurvene, desto mer øker ulykkene. Har veien mange kurver, er føreren forberedt på det og avpasser farten deretter.

I Trygg Trafikk støtter de forskningen og sier beregningene også samsvarer med faglige erfaringer fra veinettet.

– Likevel må vi skille mellom ulike typer veinett for at dette skal holde vann. En firefelts motorvei har vesentlig lavere ulykkesrisiko enn en svingete fylkesvei, sier seniorrådgiver Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

Fra i dag er det forbudt å kjøre elbil i kollektivfeltet i Oslo og Akershus. Blir du tatt, kan 8200 kroner ryke.
Les også

Nå fjernes endelig elbilene fra kollektiv­feltetene i Oslo og Akershus

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.