INDUSTRI

Forskning gir industri

Finn Halvorsen
7. nov. 2006 - 08:01

Jon Tschudis bidrag har vært sentrale, både i idé-, design- og utviklingsfasen.

Han har en unik evne til å frambringe praktisk fungerende løsninger.

Noen av produktene har blitt betydelig kommersielle suksesser, andre er solide produkter for mindre selskaper, atter andre har potensial for en betydelig omsetning, heter det i begrunnelsen fra juryen, som har bestått av Stig Are Mogstad, Nera Satcom, Berit Svendsen, Telenor og Aage Jostein Thunem, Sintef IKT.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim


Gassmåling og avfallssortering

Mens han arbeidet i Norsk Elektrooptikk, utviklet Tschudi selskapets første gassmåler for aluminiumsindustrien. Den har senere dannet grunnlaget for bedriftens LaserGas-serie basert på avstembare laserdioder.

I første halvdel av 90-tallet flyttet Tschudi over til Sintef, og utviklet da Titechs første maskin for avfallssortering basert på en skanner som skiller ulike materialtyper med stor nøyaktighet og hastighet.

Han har senere vært sentral i arbeidet med å utvide Titech Autosorts (nå Titech Visionsort) produktrekke. Selskapet er nå ledende på verdensmarkedet for sortering av husholdningsavfall.

Maskinell sortering

Med Titechs løsninger behøver ikke forbrukerne lenger å kildesortere hjemme, men kan legge alt avfall i én sekk. I sentrale avfallsanlegg, som betjener et omland på mange hundre tusen innbyggere, sorterer så Titechs maskiner ut de forskjellige avfallsfraksjonene. Deretter kjøres det sorterte avfallet til forskjellige fabrikker, som produserer nye produkter fra utsortert polypropylen.

Selskapet har nå solgt over 850 enheter internasjonalt, og har omsatt for mange hundre millioner kroner.

Et spin-off produkt fra Titech er QVision, som benyttes for å måle fett- og vanninnhold i fisk.Fingeravtrykksensor

Tschudi er også mannen bak Idex’ fingeravtrykksskanner.

Han var med på utviklingen av de første prototypene på siste halvdel av 90-tallet. Teknologigrunnlaget her er kapasitive målinger av avstanden mellom hud og sensorelementer.

Metoden benyttes for avbilding av en persons fingeravtrykk. Fingersensoren er en mikroelektronikkbasert linjesensor, med potensielle anvendelser i mobiltelefoner, låser, tilgangskontroll på PC osv.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Omtrent samtidig som Tschudi ble tildelt æresprisen på 50 000 kroner, kunne Idex-sjef Fredrik Scheinert fortelle om en produksjonsavtale med Taiwan-selskapet Faraday Technology for deler av sensorproduktet. De første sensorene skal være klare for salg i annet halvår 2007.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.