SAMFUNN

Forskning ga utbytte

17. aug. 2000 - 01:45

Et annet eksempel på Norske Conocos vellykkede samarbeid med forskningsinstitusjonen Sintef var Multiphase Flow-OLGA. Resultatene fra dette prosjektet kommer stadig til nytte ved legging av rørledninger verden over. På verdensbasis er programvare som ble utviklet under OLGA, verdsatt til over åtte milliarder kroner.

Åtte millioner kroner som Norske Conoco i perioden 1988-94 bevilget til studier innen sikkerhetsforskning ved Norges Tekniske Høgskole – senere Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) – regnes også som en god investering. De fleste norske sivilingeniører utdannes ved dette universitetet, og kunnskaper fra Conoco-prosjektet nyttes fortsatt i utdanningen ved NTNU.

Langt perspektiv

Verdien av et FoU-prosjekt øker ikke nødvendigvis proporsjonalt med hvor store ressurser som sprøytes inn, skriver Norske Conoco i rapporten. Grundig planlegging og jevnlige tekniske gjennomganger gir vanligvis de beste resultater. Oljeselskapet slår fast at det er viktig å ha et langtidsperspektiv når verdien av FoU skal vurderes. Skulle de oppsummert nytten av sin FoU i Norge for ti år siden, hadde ikke konklusjonene vært på langt nær så positive.

Mange norske forskningsinstitusjoner er i verdensklasse, heter det i Conoco-rapporten. Selskapet er imidlertid skeptisk til prosjekt med flere enn én samarbeidspartner. Det skyldes problemer med å finne den rette arbeidsform mellom de ulike forskningsmiljøene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.