IT

Forskning: E-bøker før leggetid kan være helseskadelig

Går utover kroppens melatoninnivå.

Menneskekroppen holder døgnrytmen ved hjelp av en indre klokke. Blått lys, som er vanlig i smarttelefoner og nettbrett, forstyrrer denne indre klokken, ifølge forskere.
Menneskekroppen holder døgnrytmen ved hjelp av en indre klokke. Blått lys, som er vanlig i smarttelefoner og nettbrett, forstyrrer denne indre klokken, ifølge forskere. Bilde: Scanpix
23. des. 2014 - 18:46

Leser du bøker på telefon, nettbrett eller laptop før leggetid kan det både ødelegge nattesøvnen og være farlig for helsen, ifølge amerikanske leger.

Les også: – Å gå av med pensjon kan forkorte livet

Mindre melatonin

En gruppe fra Harvard Medical School har sammenlignet det å lese papirbøker og ebøker fra elektroniske dingser som stråler ut lys, skriver BBC.

Tolv personer ble observert i et søvnlaboratorium i to uker. De tilbrakte fem dager med å lese en papirbok og fem dager med å lese en e-bok før leggetid.

Blodprøver av testpersonene viste at søvnhormonet melatonin ble redusert ved å lese en e-bok.

De som leste e-bøker fra dingser som stråler ut lys, brukte dessuten lengre tid på å sovne, noe som førte til at de både sov dårligere og var trøttere om morgenen.

– Lyset fra de fleste e-boklesere stråler direkte inn i øynene på leseren, mens på en bok i print eller den originale Kindle er leseren bare eksponert fra lys som reflekteres fra sidene i boka, sier lederen for forskningen, professor Charles Czeisler til kanalen.

Les også: Hvert sekund produserer et menneske 17 millioner nye celler

Blått lys

Menneskekroppen holder døgnrytmen ved hjelp av en indre klokke. Blått lys, som er vanlig i smarttelefoner og nettbrett, forstyrrer denne indre klokken.

– Søvnmangel kan øke faren for hjertesykdommer og stoffskiftesykdommer som overvekt, diabetes og kreft, sier Czeisler.

Les også:

– Hjertesyke bør være forsiktige i sin omgang med iPad

Norsk firma hevder ny brikke vil revolusjonere bluetooth-teknologien

Ny lyspære skal overvåke eldre  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.