Menneskekroppen holder døgnrytmen ved hjelp av en indre klokke. Blått lys, som er vanlig i smarttelefoner og nettbrett, forstyrrer denne indre klokken, ifølge forskere.
Menneskekroppen holder døgnrytmen ved hjelp av en indre klokke. Blått lys, som er vanlig i smarttelefoner og nettbrett, forstyrrer denne indre klokken, ifølge forskere. (Bilde: Scanpix)

SØVN

Forskning: E-bøker før leggetid kan være helseskadelig

Går utover kroppens melatoninnivå.

Leser du bøker på telefon, nettbrett eller laptop før leggetid kan det både ødelegge nattesøvnen og være farlig for helsen, ifølge amerikanske leger.

Les også: – Å gå av med pensjon kan forkorte livet

Mindre melatonin

En gruppe fra Harvard Medical School har sammenlignet det å lese papirbøker og ebøker fra elektroniske dingser som stråler ut lys, skriver BBC.

Tolv personer ble observert i et søvnlaboratorium i to uker. De tilbrakte fem dager med å lese en papirbok og fem dager med å lese en e-bok før leggetid.

Blodprøver av testpersonene viste at søvnhormonet melatonin ble redusert ved å lese en e-bok.

De som leste e-bøker fra dingser som stråler ut lys, brukte dessuten lengre tid på å sovne, noe som førte til at de både sov dårligere og var trøttere om morgenen.

– Lyset fra de fleste e-boklesere stråler direkte inn i øynene på leseren, mens på en bok i print eller den originale Kindle er leseren bare eksponert fra lys som reflekteres fra sidene i boka, sier lederen for forskningen, professor Charles Czeisler til kanalen.

Les også: Hvert sekund produserer et menneske 17 millioner nye celler

Blått lys

Menneskekroppen holder døgnrytmen ved hjelp av en indre klokke. Blått lys, som er vanlig i smarttelefoner og nettbrett, forstyrrer denne indre klokken.

– Søvnmangel kan øke faren for hjertesykdommer og stoffskiftesykdommer som overvekt, diabetes og kreft, sier Czeisler.

Les også:

– Hjertesyke bør være forsiktige i sin omgang med iPad

Norsk firma hevder ny brikke vil revolusjonere bluetooth-teknologien

Ny lyspære skal overvåke eldre  

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå