NATURVITENSKAP

Forskjellene er irrelevante

Tror dere det er store forskjeller mellom kvinne- og mannshjernen?

Henriksen: I den grad det er forskjell på manns- og kvinnehjernen, må det være evnen til å kutte ut alt annet og kun fokusere på forskningen. Man må være villig til å ofre alt for å få til en forskerkarriere.

Viefers: Forskjellene mellom hjernene er irrelevante fordi forskjellene uansett er mindre enn de interne forskjellene hos menn og kvinner.

Hole: Det som gjør at få kvinner blir fysikere, er de sosiale settingene. Det kan ta mange generasjoner før de endres. Men se på legestanden: Den var mannsdominert før. Nå er det overvekt av kvinner på legeutdanningen.

Har dere aldri følt at hjernens størrelse har satt en grense for hva dere som kvinner kan forstå?

Viefers: Nei, det har jeg aldri følt! Det finnes kollegaer som er mer opptatt av abstrakt fysikk enn meg. Men interessen for det abstrakte går på individuelle forskjeller. Flere av de som i dag studerer strengteori, er kvinner.

Hole: Noen ganger har jeg følt jeg har hatt bedre sosiale antenner. Men det er irrelevant å se på forskjeller. Jenter er smarte nok. Vi må heller konsentrere oss om årsaken til hvorfor de ikke velger realfag. Faget har et gutteimage og det er det vi må endre på. Da jeg var ferdig med hovedfag ble jeg faktisk spurt av en eldre tante om det ikke nå passet med en huspost!

Men kan kvinner hevde seg like bra som forskere som menn?

Hole: Jeg har mange ganger spurt meg selv om hvordan folk med barn klarer det. Ett av problemene er at strukturen rundt forskningen er lagt opp av menn.

Viefers: For å være en respektert forsker, må du stå på hele døgnet og helst i helgene også. For å bli en Enstein må du være ganske ensporet og ganske egoistisk. Det å være forsker er litt som å være kunstner. Du kan ikke bestemme deg for å være kreativ mellom klokken 13 og 16. Løsningen på problemer kan komme mens du sykler hjem. Fremragende forskere tar seg tid til å jobbe når ideene kommer. Noen slutter aldri å tenke. Det er vanskelig når du har omsorg for barn.

Hole: Ja, jeg gleder meg til å få forskerfri til høsten, for da kan jeg tenke sammenhengende. Når du har omsorg for barn og i tillegg kanskje omsorg for dine gamle foreldre, blir tankerekkene brutt opp hele tiden. Det er ikke gunstig.

Men hvorfor finnes det ingen Einstine?

Hole: Menn er litt mer enspora. Hvem andre kan sitte å snakke om motorsykler i 5 timer?

Henriksen: Jenter er mer faglig usikre selv om det ikke er noen grunn til det. Det viser seg at jenter har dårligere selvtilitt i fysikk enn i andre fag.

Men er det absolutt nødvendig med kvinnelig fysikere? Fysikk er jo kjønnsnøytralt?

Hole: Det er bedre å kunne hente de beste fysikerne fra hele befolkningsgrunnlaget, isteden for å begrense seg til halvparten av dem!

Viefers: Men jeg tror ikke det er riktig å kun fokusere på kjønnsfordeling. Jeg tror jentene vil komme av seg selv, hvis de blir gitt alle mulighetene og at de også kan være kvinner på kvinners premisser og ikke på menns.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.