OLJE OG GASS

Forskipet nødlosses nå

NØDLOSSES: Forskipet er landsatt på Ågotnes, hvor det er bedre vernet for vær og vind. I dag skal det nødlosses.
NØDLOSSES: Forskipet er landsatt på Ågotnes, hvor det er bedre vernet for vær og vind. I dag skal det nødlosses. Bilde: Kystverket

Beredskapsdirektør Tor Chr. Sletner i Kystverket sier de har tre hovedfokus i dag.

Nødlosses

For det første skal forskipet til M/S Server nødlosses.

Forskipet ble lørdag slept fra ulykkesstedet ved Fedje til CCB-basen på Ågotnes utenfor Bergen. Her ligger det nå stabilt på grunn, innringet av oljelenser.

- Største forurensningskilde

Etter mandagens undervannsundersøkelser besluttet Kystverket at de kunne starte nødlossingen av oljen som er igjen i denne delen av skipet, og i dag er været godt nok til at lossingen muliggjøres. Nødlossingen startet klokken 12.

- Vi antar at oljetankene i forskipet er den største kilden til videre forurensning. Målet er at de skal være helt tømt for olje iløpet av natta, sier Sletner.

Fortsatt lekkasjer

Siden værprognosene er noe bedre i dag, håper Kystverket at de også kan ta for seg akterskipet i dag.

- Vi håper å få ut det som er igjen av olje i akterskipet. Sannsynligvis dreier det seg om rundt 30 tonn, sier Sletner.

Foreløpig vet de lite om hvor mye olje som totalt har lekket ut fra havaristen.

- Vi har ingen faste tall, så alt blir bare antakelser og spekulasjoner. Det er umulig å si hvor mye som har lekket ut under slepingen av forskipet, og vi kan ikke utelukke kontinuerlige lekkasjer, sier Sletner.

Kartlegger oljesøl

Derfor blir det tredje hovedfokuset i dag å få en oversikt over hvor oljen har gått til land, og hvor den fortsatt flyter på havoverflaten.

- Vi har mellom 150 og 200 personer ute i dag for å hjelpe til med denne kartleggingen. Nå som vi endelig har alt mannskap og utstyr på plass, og været har roet seg, vil jeg si vi har situasjonen under kontroll, sier beredskapsdirektøren.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.