ARBEIDSLIV

Forskere trues til å vaske

Forskning må byttes ut med vaskemoppen, frykter forskere ved Kjemisk Institutt ved UiO.
Forskning må byttes ut med vaskemoppen, frykter forskere ved Kjemisk Institutt ved UiO.Bilde: ESPEN LEIRSET
Espen Leirset
9. sep. 2005 - 13:56

Et e-brev fra ledelsen ved Kjemisk Institutt ved Universitetet i Oslo vekker sterke reaksjoner.

Trang økonomi gjør at ledelsen legger fram en tiltaksliste som gjør forskerne oppgitte. Følgende formulering vekker størst harme, ifølge bladet Forskerforum.

* Oppussing/renovering må gjøres på absolutt billigste måte: «De av personalet som ikke kan vise til tilstrekkelig mengde utførte arbeidsoppgaver, vil bli pålagt oppgaver som rengjøring, maling etc. i forbindelse med nødvendig oppussing.»Flere tiltak

– Jeg har aldri opplevd maken til brev. Det er ikke en slik sommerhilsen en ønsker å få, og brevet maner ikke til samhold, sier en anonym ansatt ved instituttet til bladet. Andre tiltak som refereres er:

* Oppfordring til å gjøre bruk av AFP-ordninger

* Ingen tildelinger til vitenskapelig utstyr

* Begrenset tildeling av forskningspermisjoner

* Utvidede undervisningsoppgaver for ansatte som «ikke har tilstrekkelig dokumenterte forskningsresultater å vise til».Økonomiske problemer

Til slutt advarer instituttledelsen: «Dersom ovenfor nevnte tiltak ikke gir tilstrekkelig effekt, vil deler av virksomheten ved instituttet kunne bli nedlagt, og det personalet som er knyttet til denne virksomheten bli oppsagt.»

– Det var vesentlig å forklare den økonomiske situasjonen ved instituttet. Direkte til meg har jeg bare hørt positive ting, at det er nødvendig å være åpen om konsekvensene av de økonomiske problemene. Indirekte har jeg forstått at at det har vært klager på ordlyden og tonen, sier instituttleder Tyge Greibrokk til bladet. Gjennom intervjuet med bladets journalist, sier Greibrokk at punktet om vasking gjelder teknisk personale.

Les mer om: