KLIMA

Forskere: Klimaendringene forsterket hetebølgen

Temperaturene ble opptil 3 grader høyere enn i et stabilt klima, fastslår forskere.

En gutt avkjølte hodet i en fontene i Antwerpen i Belgia torsdag i forrige uke, da den europeiske hetebølgen var på sitt mest intense. I Belgia og minst tre andre europeiske land ble det satt nye nasjonale varmerekorder denne dagen.
En gutt avkjølte hodet i en fontene i Antwerpen i Belgia torsdag i forrige uke, da den europeiske hetebølgen var på sitt mest intense. I Belgia og minst tre andre europeiske land ble det satt nye nasjonale varmerekorder denne dagen. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
2. aug. 2019 - 15:03

Forskergruppen World Weather Attributionhar analysert varmeperioden og presenterte resultatet fredag – bare en uke etter at hetebølgen fant sted.

Hovedkonklusjonen er at menneskeskapt global oppvarming har gjort hetebølger av dette kaliberet langt mer sannsynlig.

Varmen vest på det europeiske fastlandet i forrige uke ville vært «ekstremt usannsynlig» uten klimaendringene, ifølge forskerne.

I et uendret klima ville temperaturene under en hetebølge i juli høyst sannsynlig vært lavere. Forskjellen er mellom 1,5 og 3 grader på alle stedene forskerne har analysert.

I forrige uke ble det satt nye nasjonale varmerekorder i minst fire europeiske land: Nederland, Belgia, Tyskland og Storbritannia. Også Norge ble sterkt preget av heten, og det ble satt nye fylkesrekorder i fire fylker.

Vis mer
Forsvaret bør rette større oppmerksomhet mot evnen til å møte begrensede angrep og sammensatte trusler, ikke minst gjennom overvåking og beredskap, ifølge forsvarsanalysen 2024.
Les også

Forsvarsanalyse: Norge må ha en tydelig og realistisk plan for strid med russiske styrker

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.