KLIMA

Forskere: Klimaendringene forsterket hetebølgen

Temperaturene ble opptil 3 grader høyere enn i et stabilt klima, fastslår forskere.

En gutt avkjølte hodet i en fontene i Antwerpen i Belgia torsdag i forrige uke, da den europeiske hetebølgen var på sitt mest intense. I Belgia og minst tre andre europeiske land ble det satt nye nasjonale varmerekorder denne dagen.
En gutt avkjølte hodet i en fontene i Antwerpen i Belgia torsdag i forrige uke, da den europeiske hetebølgen var på sitt mest intense. I Belgia og minst tre andre europeiske land ble det satt nye nasjonale varmerekorder denne dagen. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
2. aug. 2019 - 15:03

Forskergruppen World Weather Attributionhar analysert varmeperioden og presenterte resultatet fredag – bare en uke etter at hetebølgen fant sted.

Hovedkonklusjonen er at menneskeskapt global oppvarming har gjort hetebølger av dette kaliberet langt mer sannsynlig.

Varmen vest på det europeiske fastlandet i forrige uke ville vært «ekstremt usannsynlig» uten klimaendringene, ifølge forskerne.

I et uendret klima ville temperaturene under en hetebølge i juli høyst sannsynlig vært lavere. Forskjellen er mellom 1,5 og 3 grader på alle stedene forskerne har analysert.

I forrige uke ble det satt nye nasjonale varmerekorder i minst fire europeiske land: Nederland, Belgia, Tyskland og Storbritannia. Også Norge ble sterkt preget av heten, og det ble satt nye fylkesrekorder i fire fylker.

Vis mer
 – Hvis flere klarer seg i lengre tid, så gjør det at håndteringen av en eventuell krise vil gå mye lettere, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).
Les også

Skjerper rådene: Må klare oss selv i syv dager ved krise

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.