NYETEKNOLOGIER

Forskere kan ha slått hull på relativitetsteorien

En nøytronstråle bevegde seg fra CERN i Sveits til et laboratorium i Italia 60 nanosekunder raskere enn lysets hastighet. Etter relativitetsteorien skal ikke det være mulig.
En nøytronstråle bevegde seg fra CERN i Sveits til et laboratorium i Italia 60 nanosekunder raskere enn lysets hastighet. Etter relativitetsteorien skal ikke det være mulig. Bilde: Cern
23. sep. 2011 - 08:03

Eksperimentet er gjort mellom instituttet til den europeiske organisasjonen for kjernefysisk forskning (CERN) i Sveits og et laboratorium i Italia.

Avstanden ble tilbakelagt i en hastighet som ifølge Einsteins relativitetsteori ikke skal være mulig: 60 nanosekunder raskere enn lysets hastighet.

Sikre

Ifølge CERN-forsker Antonio Ereditato er partikkelmålingene gjort over tre år.

– Vi er veldig sikre på våre resultater. Men vi trenger andre kolleger til å gjøre sine tester for å bekrefte dem, sier forskeren.

Relativitetsteorien

Partiklene det dreier seg om er såkalte nøytrinoer, en elementærpartikkel uten elektrisk ladning.

Partiklene ble skutt ut i en laserlignende stråle fra CERN-instituttet i Genève til et laboratorium for partikkelfysikk i Gran Sasso-området i Italia.

Blir resultatene bekreftet, står en av grunnreglene i fysikken for fall. En sentral del av Albert Einsteins relativitetsteori slår fast at ingenting kan bevege seg raskere enn lyset.

– Hvis målingen blir bekreftet, kan dette endre vårt syn på fysikken, sier CERNs forskningsdirektør Sergio Bertolucci.

Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.