Forskere: 22 mennesker er nok til å bosette Mars

For å etablere en levedyktig koloni på planeten Mars trengs det 22 mennesker, mener amerikanske forskere. 

Nasa-sonden Phoenix (bildet) landet på Mars i 2008. Nå har forskere ved hjelp av datasimulering regnet ut hvor mange mennesker som trengs for å etablere en koloni på planeten.
Nasa-sonden Phoenix (bildet) landet på Mars i 2008. Nå har forskere ved hjelp av datasimulering regnet ut hvor mange mennesker som trengs for å etablere en koloni på planeten. Illustrasjon: NASA/JPL/NTB
29. aug. 2023 - 10:21

Ved hjelp av datasimulering har en gruppe forskere ved George Mason University i Virginia regnet ut hvor mange mennesker som trengs for å etablere en levedyktig koloni på Mars.

Studien er omtalt av Phys.org og viser at det minst trengs 22 mennesker, men det kan ikke være hvem som helst.

Forskerne har blant annet stilt en rekke spørsmål til astronauter som har tilbrakt tid på den internasjonale romstasjonen og personer som har bodd på isolerte forskningsstasjoner i Arktis.

De har videre vurdert hvilke kjente karaktertrekk som trengs for å lykkes i slike isolerte tilværelser, blant annet motstand mot stress, sosiale ferdigheter og graden av nevrotisme.

Gjennom flere datasimuleringer, som hver modellerte 28 års liv på jorda, endret de en rekke faktorer, blant dem antall og karaktertrekk.

Ikke uventet er det mennesker med det som karakteriseres som en behagelig personlighet som har størst sjanse for å overleve og trives i en Mars-koloni, og som dermed også kan sikre at kolonien overlever.

Nevrotiske personer er det derimot ikke lurt å sende til Mars, da det er mer sannsynlig at de mislykkes i oppdraget og dør tidligere enn andre, lyder forskernes konklusjon.

Mars ligger på det meste hele 400 millioner kilometer fra jorda.

Personer med nedsatt immunforsvar kan bli alvorlig syke dersom de blir stukket av myggen. For ordens skyld: Myggen på bildet er ikke av typen Culex modestus.
Les også

Sverige: Mygg som kan spre tropisk sykdom funnet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.