ARKIVNYHETER

Forsker advarte mot skjelv

RASERT: En italiensk politimann går forbi ett av husene som raste sammen under nattens jordskjelv. Mange er drept fordi husene deres raste sammen.
RASERT: En italiensk politimann går forbi ett av husene som raste sammen under nattens jordskjelv. Mange er drept fordi husene deres raste sammen. Bilde: Alessandro Bianchi
Kjetil Malkenes Hovland
6. apr. 2009 - 11:10

Over 200 mennesker døde etter jordskjelvet i Italia natt til mandag 6. april.

Over 1500 ble skadd etter at en rekke bygninger raste sammen.

Skjelvet hadde sitt episenter i L'Aquila, 96 km fra Roma. Det målte fra 5,8 til 6,3 på Richters skala, alt etter hvilke målinger man skal tro.

Hevder han spådde skjelvetLETER: Letemannskaper leter etter overlevende under et sammenrast hus. Flere tusen bygninger skal være skadet i jordskjelvet.
Hevder han spådde skjelvetLETER: Letemannskaper leter etter overlevende under et sammenrast hus. Flere tusen bygninger skal være skadet i jordskjelvet.

Hevder han spådde skjelvet

Seismologen Gioacchino Giuliani skal ha advart mot jordskjelvet for en tid siden. Han så at det bygget seg opp radongass i seismisk aktive områder. Men Giuliani ble politianmeldt av lokale myndigheter for å skremme folk unødig.

Ifølge avisen Daily Telegraph bad Giuliani lokalbefolkningen om å evakuere husene sine. Han skal også ha lagt ut en video på Youtube hvor han sa at radongassen viste at et jordskjelv var nært forestående.

Avviser påstandene

Forskerens påstander avvises av lederen for Italias Geofysiske Institutt, Enzo Boschi.

– Hver gang det skjer et jordskjelv dukker det opp folk som hevder å ha forutsett det, sier Boschi ifølge Daily Telegraph.

– Så vidt jeg vet har ingen spådd dette jordskjelvet presist. Det er ikke mulig å spå jordskjelv, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

- Tar ikke forholdsregler

Det virkelige problemet er ifølge Boschi at Italia ikke klarer å ta forholdsregler.

- Det skjer jordskjelv, men vi glemmer det og gjør ingenting. Det ligger ikke i vår kultur å ta forholdsregler eller bygge på en skikkelig måte i områder der det kan skje kraftige jordskjelv, sier han.

Tusenvis av hus skadet

De siste beregningene viser at mellom 10.000 og 15.000 bygninger skal være skadet.

De siste beregningene viser at mellom 10.000 og 15.000 bygninger skal være skadet.RAMMET: Slik rammet jordskjelvet i Italia, ifølge amerikanske USGS, som overvåker jordskjelv verden over.

Et studenthjem, flere kirker og et klokketårn er ifølge BBC rast sammen. Det er også frykt for at universitetssykehuset i byen skal kollapse.

100.000 mennesker skal ifølge ordføreren ha rømt ut av husene sine etter skjelvet midt på natten.

Mange eldre bygninger

L’Aquila er den viktigste byen i fjellregionen Abruzzo. Middelalderbyen har mange eldre bygninger som ikke er konstruert for å tåle jordskjelv. Men også moderne bygninger skal være sammenrast.

– Vi dro når vi følte de første skjelvene. Vi våknet plutselig og sprang ned trappene i pysjen, sier Antonio D’Ostilio (22) til Associated Press.

Skjelvet varte bare i rundt 30 sekunder.

Unntakstilstand i området

Statsminister Silvio Berlusconi har erklært unntakstilstand i området.

Se grundig informasjon, kart og detaljer om skjelvet hos United States Geological Survey (USGS).

Ifølge USGS har det skjedd flere større jordskjelv i dette området av Italia tidligere.

Tidligere skjelv

Et jordskjelv i 1997 målte 6,0 på Richters skala. Det skjedde bare 85 kilometer nordvest fra nattens skjelv.

11 mennesker døde og 100 ble ifølge USGS skadd i 1997-skjelvet, og 80.000 hus i regionene Marche og Umbria ble ødelagt.

Krevde jordskjelv-vurdering

De mange jordskjelvene i Italia rammer særlig gamle bygninger.

I 2007 fikk lokale myndigheter ordre av kulturdepartementet om å vurdere jordskjelvfaren ved eldre hus som kirker. Målet var å unngå at kulturskatter skulle gå tapt.

Departementet ønsket at det skulle settes i verk tiltak som å bruke stålkjetting til å holde sammen vegger, eller bruke strips av karbonfiber i veggene som en slags fleksibel bandasje.

Ignorert i en årrekke

– I et jordskjelvområde kommer noe til å skje før eller senere. Problemet er at dette temaet har vært ignorert i en årrekke, sa arkitekt ved kulturdepartementet Laura Moro til New York Times i 2007.

I løpet av 25 år har Italia brukt mer enn 600 millioner kroner på gjenoppbygging etter jordskjelv, skrev avisen. Forebygging ville ha kostet mye mindre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.