BYGG

Fornyer bioenergianlegget

RIVES: Den gamle energisentralen ved bioenergianlegget til Moelven Langmoen rives til fordel for en ny som skal stå ferdig i november i år.
RIVES: Den gamle energisentralen ved bioenergianlegget til Moelven Langmoen rives til fordel for en ny som skal stå ferdig i november i år.

Det nye bioenergianlegget omfatter blant annet en investering på 53 millioner kroner og skal stå ferdig i november i år.Tine-avtale

– Bioenergianlegget ble sist fornyet i 1997. Det nåværende anlegget er i minste laget til at Tine Meierier Brummunddal kan tilkobles anlegget. Det er også avtalen vår om energiforsyning til Tine som økonomisk muliggjør at vi kan utvide bioenergianlegget, sier direktør for Moelven Bioenergi AS, Ole Edvard Bakken, til Teknisk Ukeblad.

Prøveproduksjon ved anlegget vil starte i midten av september, og i november skal anlegget etter planen produsere for fullt, ifølge Bakken.Biokjel og gasskjell

Utvidelsen av energisentralen består ifølge Bakken i store trekk av følgende:

En ny biokjel basert på fast biobrensel fra sagbruk og skog. En ny gasskjel som skal brukes i reserve og for å ta toppene i energiforbruket.

Et nytt distribusjonsrør med damp fra energisentralen til Tine.

Per i dag forsyner energisentralen Moelven Langmoen, Pemco Trepellets og Brumunddal Næringspark med damp til industrille prosesser og oppvarming av lokaler.Fra 1930-tallet

Det nye anlegget plasseres innenfor det eksisterende fyrhuset på Langmoen som har røtter tilbake til slutten av 1930-tallet.

Anlegget vil hovedsakelig fyres med flis fra Moelvens sagbruk i regionen.Utslippene reduseres

Samtidig skal utslippene reduseres takket være ny teknologi.

I prosjektet inngår blant annet en 500 meter lang dampledning fra energisentralen til meieriet. Som resultat kan gamle og forurensende oljefyrer utfases.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.