KLIMA

Fornybarkampanje mot Facebook

KULLKRAFT: Facebook vil bygge et nytt gigantisk datasenterr, som vil få elektristet produsert av kullkraftverk.
KULLKRAFT: Facebook vil bygge et nytt gigantisk datasenterr, som vil få elektristet produsert av kullkraftverk. Bilde: Dag Yngve Dahle
Mona Sprenger
2. sep. 2010 - 13:43

Brukere av Facebook krever at nettselskapet dropper sine planer om å kjøre et nytt gigantisk datasenter på kullkraft.

– Bytt til fornybar energi! Det er budskapet Facebook-brukere har til det nettsamfunnet Facebook.

Ifølge Greenpeace international har minst 500.000 mennesker protestert mot Facebooks planer om å kjøre nytt gigantisk datasenter på kullkraft. Og kampanjen vokser raskt, skriver Guardian.

Energisluk

I februar annonserte Facebook at selskapet vil bygge det som forventes å bli verdens største sentraliserte datasenter i Portland, Oregon. Selv om senteret vil få noen av verdens mest energieffektive pc-er, vil energiforbruket nesten sikkert overstige mange utviklingslands forbruk.

Det nye senteret skal stå ferdig i 2011, men Greenpeace international som kjører kampanjen mot nettsamfunnet mener at det ikke er for sent å snu.

Kullkraft

Facebook har uttalt at det vil få elektrisitet fra Pacific Power, som stort sett leverer kullkraft. 67 prosent av energien kommer fra kullkraftverk. 12 prosent fra fornybare energikilder.

Pacific Power har uttalt at de har planer om å kunne levere mer fornybar energi, men har ikke presentert noen konkrete planer.

Vokser raskt

Facebook vil ikke oppgi hvor mye elektrisitet selskapet bruker for å vise videoer og lagre informasjon for 500 millioner brukere, men industrien anslår at med dagens vekst vil alle datasenter og nettverk i verden trenge om lag 1,963 milliarder kilowatt timer i 2020, skriver Guardian.

Det er mer en tre ganger så mye som dagens forbruk og mer energi enn både Frankrike, Tyskland, Canada og Brasil bruker til sammen i dag.

Kumi Naidoo, direktør i Greenpeace International har oppfordret Facebook-sjef Mark Zuckerberg til forpllikte seg til å fase ut bruken av kullkraft.

- Facebook har her en unik posisjon, mener Naidoo.

Ifølge Guardian innrømmet Greenpeace tidligere i år at de også bruker datasenter som benytter kullkraft.

Les mer om: