INDUSTRI

Fornybar energi skal bli industri

SATSER: Administrerende direktør Per Håvard Kleven i Devotek (til v.) og daglig leder Svein-Olav Torø i Kongsberg Innovasjon tror kompetansen på Kongsberg kan bringe frem helt ny industri innen fornybar energi.
SATSER: Administrerende direktør Per Håvard Kleven i Devotek (til v.) og daglig leder Svein-Olav Torø i Kongsberg Innovasjon tror kompetansen på Kongsberg kan bringe frem helt ny industri innen fornybar energi.Bilde: CAMILLA AADLAND
Camilla Aadland
14. des. 2009 - 07:08

Kongsberg Innovasjon

Har som mål å bidra til å skape nye lønnsomme vekstbedrifter som har en samlet årsomsetning på 1 mrd kr. innen 2012.

Eiere: Kongsberg Gruppen, FMC Kongsberg Subsea, Volvo Aero Norge, Kongsberg Automotive, Statoil, Dresser-Rand, Kongsberg Devotek, Teknolgisk Institutt, Innovasjon Norge og Siva.

På nyåret skal ressurspersoner fra de forskjellig industribedriftene i Kongsberg jobbe sammen om prosjekter innen fornybar energi. Målet er å skape helt ny industri på Kongsberg.

– Vi vil etablere vekstbedrifter med basis innen fornybar energi. Det er snakk om teknologibedrifter som skal utnytte den teknologiske basen vi har her, sier daglig leder Svein-Olav Torø i Kongsberg Innovasjon.Skal bruke ressurspersoner

Kongsberg Innovasjon eies av industribedriftene i Kongsberg, og har som mål å få til et bedre samarbeid mellom de ulike bedriftene i området.

Nå har også energiselskapet Vardar gått inn på eiersiden, for å gi en større tyngde innen energiområdet.

– Energi er et område som er av strategisk interesse for alle eierbedrftene i Kongsberg Innovasjon fremover, sier Torø.

Jordvarme

Foreløpig er det to prosjekter som nå vil få dedikerte team, ett på grønne biler og et på jordvarme.

– Iniativene som er innen elbil i dag er stort sett fra mindre miljøer, det er ikke tunge industrimiljøer som står bak, sier Torø.

Håpet er å få frem prosjekter som kan finansieres i kombinasjon av privat kapital, EU-midler og støtte fra Forskningsrådet og som kan ende opp i helt nye bedrifter.

– Bedriftene synes det er spennende å ha en samhandlingsarena hvor ressurspersoner kan komme sammen og ta frem nye løsninger, sier Torø.Et stort steg

Satsningen ble vedtatt på generalforsamling i Kongsberg Innovasjon forrige uke.

– Dette er et stort steg i retning av å samle industrimiljøet inn i en større satsning, sier Torø.

Administrerende direktør Per Håvard Kleven i Devotek mener det er viktig for Kongsbergindustrien å ha flere ben å stå på.

– Vi lever av olje, bil og fly. Disse tingene vil være viktig i fremtiden også, men miljømessig er vi ikke godt balansert. For å tiltrekke oss kreative mennesker fremover, må det være mangfold og balanse. Satsning på fornybar energi bidrar til en slik balanse, sier Kleven.Satser på jordvarme

Selv er han prosjektleder for jordvarmesatsingen på Kongsberg, og svært glad for at det nå blir satset på fornybar energi.

– Hele Kongsbergindustrien står bak, sammen med energikrefter i Norge og virkemiddelapparatet, representert ved Siva. Det er mye kraft som ligger bak den satsningen som er nå, sier Kleven.

Han har som mål å etablere ny industri innen geotermisk energi på Kongsberg og tror dette kan være et viktig fundament for å kunne føre prosjektet videre.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.