TRAFIKK OG ITS

Fornøyde og slitne etter sterk norsk tilstedeværelse på ITS-kongressen i Singapore

Det har vært travle dager for fylkesdelegasjonen som ITS Norge har vært ansvarlig for i forbindelse med ITS World Congress.

Jenny Simonsen og Trond Hovland i ITS Norge kan se tilbake på travle, men givende dager på verdenskongressen i Singapore som stenger i dag.
Jenny Simonsen og Trond Hovland i ITS Norge kan se tilbake på travle, men givende dager på verdenskongressen i Singapore som stenger i dag. Foto: Jarle Skoglund
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
25. okt. 2019 - 05:29

Direktør Trond Hovland og markedsansvarlig Jenny Simonsen forteller at de er kjempefornøyd med hva som er oppnådd under verdenskongressen som avsluttes i dag fredag i Singapore. 

Sammen med de andre nordiske landene og Estland, har den nordiske standen vakt oppmerksomhet. Midt inne i messelokalet har de bygget opp et lite amfi med sitteplasser, hvor det hver dag gjennom hele uka er gjennomført miniseminarer. 

Her har både offentlige aktører og private bedrifter kommet til med foredrag som har fått stor oppmerksomhet fra folk fra hele verden. De har fylt opp det som har vært av sitte- eller ståplasser rundt den nordiske standen.

En arena for kontakter

– Det er veldig morsomt å se hvor viktig en sånn arena er. Her treffes folk, her knyttes det kontakter som igjen blir til samarbeidskonstellasjoner - både de nordiske landene seg imellom, men også med resten av verden. Og det gjelder også mellom offentlige etater og private aktører. Jeg synes det er flott og spennende å se det engasjementet en slik arena generer, forteller Trond Hovland.

Bare to nordmenn - Knut Evensen fra Q-free og Gunnar Jensen fra Sintef - har hatt innlegg i det offisielle konferanseprogrammet på ITS World Congress. Det er vesentlig færre enn det som har vært vanlig tidligere år.

Trond Hovland forteller at ITS-verdenen er i rask utvikling, og at det er krevende å klare å følge med i den teknologiske utviklingen. Men hans hovedintrykk er at det som gjøres på dette området i Norge, er fullt på høyde med utviklingen i andre deler av verden.

– I dag er det C-ITS, som betyr samvirkende ITS-løsninger, som har hovedfokus. I Norge jobbes det på dette området blant annet på forsøksstrekningen E8 Borealis i Troms. Og ut fra det jeg har hørt og sett her på kongressen kan vi konkludere med at vi er på det samme sporet som mange andre deler av verden.

Fylkesdelegasjon på langtur

Fylkesdelegasjonen har vært fulgt av både samferdselsminister Jon Georg Dale og hans statssekretær Tommy Skjervold. Her fra besøket på unviversitetet, og laboratoriet for ladeløsninger for elbiler. <i>Foto:  Jarle Skoglund</i>
Fylkesdelegasjonen har vært fulgt av både samferdselsminister Jon Georg Dale og hans statssekretær Tommy Skjervold. Her fra besøket på unviversitetet, og laboratoriet for ladeløsninger for elbiler. Foto:  Jarle Skoglund

Spesielt for årets verdenskongress har vært at ITS Norge har arrangert en egen delegasjonstur spesielt lagt opp for samferdselssjefer og ansatte i fylkeskommunene. Gruppen på rundt 20 personer har, i tillegg til selve kongressen, hatt et tettpakket program med besøk hos offentlige etater i Singapore. Både for å se på hvordan samferdselssektoren organiseres, men også for å få innblikk i mer konkrete prosjekter. Som besøket på Volvos utviklingsavdeling ved universitet i Singapore, der de fikk prøvd seg som passasjerer på en fullskala autonom buss. 

– Så langt virker det som om at det de har sett og hørt er til nytte i deres jobb ute i fylkene. Og da føler jeg vi har truffet med programmet, sier Hovland.

Men selv om ITS World Congress stenger sine dører i ettermiddag, er reisen slett ikke over for fylkesdelegasjonen. I kveld setter de seg på fly til Sør-Korea, hvor de skal besøke to byer for å seg nærmere på hvordan de organiserer samferdselssektoren, og løser mobilitetsutfordringene, der.

Denne delen av reisen avsluttes tirsdag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.