ENERGI

Fornøyd med Varmepumpe

FORNØYD:Thor Christian Moen i Oslo er minst like fornøyd med bedringen i varmekomfort som med strømsparingen.FOTO: ODD R. VALMOT
FORNØYD:Thor Christian Moen i Oslo er minst like fornøyd med bedringen i varmekomfort som med strømsparingen.FOTO: ODD R. VALMOT

Etter to år med luft-luft varmepumpe er det ikke først og fremst de lavere strømregninger som har gjort at familien Moen i Oslo er blitt glad i varmepumpen.

Vel så viktig er økningen i varmekomforten.

Huset har en åpen planløsning. Innedelen til varmepumpen er plassert i trappeoppgangen og fordeler varmen fint rundt omkring i huset. Pumpen har stor nok kapasitet til å varme opp det meste av huset ned til ti minusgrader.

Blir det kaldere må panelovnene brukes i tillegg.

– Varmen fordeles mye bedre enn tidligere da huset bare var oppvarmet med panelovner. Viften sørger for god sirkulasjon. Det lille suset som kommer fra viften la vi bare merke til de første dagene, sier Thor Christian Moen. .

Varmepumpen kostet 32 000 kroner, alt inklusive, da den ble installert for to år siden. Oslo Kommune ga 3000 kroner i støtte. Moen synes det er vanskelig å beregne energibesparelsen, både fordi temperaturen varierer så mye og fordi strømprisen stadig endrer seg. Han antar likevel at de sparer mellom 4000 og 6000 kroner pr. år. Fratrukket støtten, er varmepumpen innspart seinest i løpet av ca. syv-åtte år.

– Det er nok litt mindre besparelser enn vi ble forespeilet den gang, men det er ingen tvil om at dette lønner seg over varmepumpens levetid, sier han.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.