INDUSTRI

Fornøyd med regjeringens oljepengebruk

NHO-sjef John G. Bernander er glad for at oljepengebruken er redusert, men er sterkt kritisk til at formueskatten består.
NHO-sjef John G. Bernander er glad for at oljepengebruken er redusert, men er sterkt kritisk til at formueskatten består. Bilde: Scanpix
Peder Qvale
6. okt. 2011 - 13:45

– Regjeringen har lyttet til NHO og konkurranseutsatt næringsliv og leverer et rimelig stramt statsbudsjettforslag for 2012 der bruken av oljepenger holdes i sjakk. Dermed kan kronen stabiliseres og renten holdes lav, sier han i en pressemelding.

Viktig for arbeidsplasser

Bernander er bekymret for at en sterk norsk krone skal undergrave arbeidsplasser og hindre videre sysselsetting.

Han peker på at Norge siden finanskrisen i 2008 har mistet 57 000 arbeidsplasser i private bedrifter, mens offentlig sektor har vokst med 43 000 plasser.

– Denne utviklingen er ikke bærekraftig, også fordi den i hovedsak finansieres av en altfor høy oljepengebruk, påpeker han.

Mindre offentlige midler

Han mener derfor, som en naturlig konsekvens, at sysselsettingen i privat sektor må øke og det offentlige forbruket begrenses. Bernander sier dette må gjøres gjennom investeringer i blant annet samferdsel, utdanning og forskning.

Samtidig advarer han regjeringen om å ta for lett for den pågående krisen som foregår utenfor Norges grenser.

– Uroen i finansmarkedene internasjonalt kan føre til mangel på kreditt til norsk næringsliv. Myndighetene må derfor ha høy beredskap på dette området og eventuelt kunne sette tiltak raskt i verk, fastslår Bernander.

Skadelig formuesskatt

NHO-sjefen er ellers oppgitt over at formuesskatten består.

– Det er skuffende at regjeringen ikke gjør nødvendige endringer i den særnorske, skadelige formuesskatten som rammer norske arbeidsplasser, og hindrer viktige investeringer i norske næringsliv. Regjeringen burde ha lyttet til de tydelige signalene fra NHO og et bredt norsk næringsliv og fjernet formuesskatten på arbeidende kapital, som er selve arbeidsverktøyet i bedriftene, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.