NETTARKIV

Forlater sårbart mobilselskap

TØFT: Ingvild Myhre beskirver Network Norway som et sårbart selskap i et marked preget av tøff konkurranse.
TØFT: Ingvild Myhre beskirver Network Norway som et sårbart selskap i et marked preget av tøff konkurranse. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
10. feb. 2009 - 11:47
Vis mer

Meldingen mandag ettermiddag om at Myhre trekker seg som konsernsjef kom overraskende på de som kjenner bransjen.

Network Norway har en konflikt gående med samferdselsdepartementet, etter at Post- og teletilsynet krevde at selskapet senket avgiften for samtaler inn fra andre mobiloperatører, såkalt terminering. I tillegg har selskapet havnet i voldgiftsak med Bredbåndsalliansen i et forsøk på å tvinge gjennom en avtale om å overta mobildelen i Ventelo. Og mobilselskapet i en utbyggingsfase midt i finanskrisen.



Abdiserer

– Hennes avgang var overraskende. Og det svekker selskapets momentum at toppsjefen abdiserer midt i alt dette, mener telekomanalytiker Tore Aarønæs.

– Jeg hadde en horisont på tre til fem år da jeg begynte for fire år siden. Jeg ledet også Telenor Mobil i fire år. Like lenge satt mine forgjengere i den jobben. Om jeg hadde sluttet for et halvt år siden eller et halvt år frem i tid, ville det også være utfordringer. Det vil aldri være ro i et mobilselskap, bemerker Myhre.



Spekulasjoner

Spekulasjonene tar gjerne litt av når det kommer et uventet lederskifte. Og her er det ikke en gang vært et skifte. Storeier Hafslund har satt inn sin egen finansdirektør Gunnar Gjørtz som konstituert konsernsjef – med mobilfaglig ballast.

Hvem har kranglet? Hvilke strategier har kollidert? Vil de nye eierne ha nytt blod på toppen?



Nye eiere

– Her er ingen dramatikk, har vært gjennomgangsmelodien fra både Myhre og styret. Offisielt heter det at anledningen var den rette nå som Network Norway har gjort unna første etappe i form av én milliard i omsetning takket være gode medarbeidere, solid kundebase og sterke eiere.

Myhre antyder at stemningen er en annen mellom ledelse og styre etter at Hafslund og Orkla kom inn med 26 prosent hver på eiersiden for et år siden, sammenlignet med de to første gründerårene.

– Men det er ingen uenighet mellom meg og eierne som ligger bak min beslutning om å gå av, sier Ingvild Myhre.



Sårbart

– Nå som du står halvveis utenfor selskapet – kan du trekke frem hvilke utfordringer som Network Norway står overfor, og som du er glad for å slippe vekk fra?

– Selskapet har fått mye på plass, men er ennå sårbart i et marked med tøff konkurranse. Her er stabile rammebetingelser fra myndighetene vesentlig, svarer Myhre og sikter til blant annet striden om termineringspriser. Post- og teletilsynet krever at mobilselskapet tar lavere pris for å formidle trafikk fra de andre mobiloperatørene. Det vil svekke inntektene kraftig. Den konflikten skal Myhre forsøke å løse før hun forsvinner ut døren.

Sammen med Tele 2 skal Network Norway bygge ut et eget mobilnett. Det er en del av strategien for å bli en tung konkurrent til storaktørene Telenor Mobil og Netcom. Her er det snakk om milliardinvesteringer samtidig som finanskrisen har bremset bankenes utlånsevne og -iver.

– Den bedriftsleder som hevder ikke å være preget av de økonomiske tidene, snakker ikke sant. Men i selskapet har solide eiere med de rette virkemidlene, så i praksis innebærer det at byggingen tar litt lenger tid, sier Myhre.

– Hvorfor slutter du uten å ha en ny jobb å gå til?

– Jeg har alltid begynt i ny jobb før jeg har avsluttet den forrige. Nå er jeg moden nok til å ta meg til å ta en tenkepause.



Ny jobb

– Har du fått nye jobbtilbud?

– Jada, det får man bestandig når folk kommer ut på arbeidsmarkedet på denne måten.

– Fra hvem?

– Nei, det er ikke informasjon jeg vil ha ut i media.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.