INDUSTRI

Forlater Hydro-styret i protest

Norsk Hydro. Logo. Industri.
Norsk Hydro. Logo. Industri.Bilde: HELGE HANSEN/Hydro

Styremedlemmene Håkan Mogren, Lena Olving og Kurt Anker Nielsen har varslet Hydros valgkomité om at de ikke ønsker gjenvalg til styret.

Begrunnelsen er at de tre er sterkt kritiske til myndighetenes vurderinger i forbindelse med styrets avvikling av opsjonsordningene i Hydro, melder Hydro i en pressemelding.

– Dramatisk

– Jeg oppfatter dette som ganske dramatisk, men som eier setter vi vår lit til valgkomiteen. Vi regner med at valgkomiteen gjør en god jobb og finner et nytt styre, sier næringsminister Dag Terje Andersen (Ap) i en kommentar til NTB.

Samtidig er det klart at Anker Nielsen vil inngå i StatoilHydros styre fra 1. oktober, sammen med fungerende styreleder Elisabeth Grieg som dermed også forlater Hydros styre.

Kunne ikke fortsatt

Anker Nielsens nye verv i StatoilHydro ville dermed uansett ha umuliggjort at han kunne ha fortsatt i Hydros styre.

Jan Reinås fratrådte som leder av Hydros styre 5. august og skal dermed erstattes. Hydros valgkomité er nå i gang med å nominere ny styreleder og styremedlemmer for kommende styrevalg, står det i pressemeldingen.

Valgkomiteen vil nominere kandidater til styreleder og aksjonærvalgte styremedlemmer. Hydros bedriftsforsamling vil foreta det endelige valget.

De tre ansatterepresentantene i Hydros styre blir valgt separat av de ansatte.

Stormløp

Den 23. juli offentliggjorde Hydro at selskapet ville avslutte opsjonsavtalene med 35 ledere, blant dem hele konsernledelsen. Som kompensasjon fikk de til sammen 210 millioner kroner. Konsernsjef Eivind Reiten fikk 28 millioner kroner.

Da Hydro gjorde dette, så selskapet bort fra noen klausuler i avtalene. Blant annet skulle årlig utbetaling gjennom opsjonsprogrammet bare tilsvare ett års lønn.

To juseksperter sa til E24 og Aftenposten at det var ulovlig å se bort fra disse klausulene. Dette førte til et stormløp mot Hydro-ledelse, frontet av politikere fra de tre regjeringspartiene.

Jan Reinås ble sparket ut av næringsminister Dag Terje Andersen som styreleder i Hydro 5. august. To dager senere ga ledelsen avkall på 20 av millionene. (©NTB)

Les mer om: