IKT

Forlagsbransjen SAPer

STRATEGI: Gyldendal gir ut bøker om sjakkstrategier. Nå legger de selv om IT-strategiene.
STRATEGI: Gyldendal gir ut bøker om sjakkstrategier. Nå legger de selv om IT-strategiene.
Ragna Kronstad
1. mars 2005 - 07:59

Gyldendal Norsk Forlag er i full gang med implementering av SAPs bransjeløsning for media og forlagsbransjen.

SAP vil oversette hele medieløsningen, og ønsker å gjøre seg tilgjenglig både for aviser, radio, TV og forlag i norsk språkdrakt.

- Vi hadde behov for et integrert system som kan støtte større deler av virksomheten, sier adm.dir i Gyldendal Norsk Forlag, Unni Fjesme. Før valget falt på SAP hadde forlaget mange separate systemer. – Det var et lappeteppe. Til dels kommuniserte systemene med hverandre, til dels kommuniserte de ikke, sier Fjesme.

Hun kan ikke si hvor mye forlaget vil tjene på implementeringen, men mener at det viktigste er trygghet og sikkerhet av forlagets data. For tiden arbeides det med bruksscenarier.

– Det er viktig å se på arbeidsprosessene i forlaget og se hvordan systemene støtter disse, sier Fjesme. Et av de største skillene fra andre virksomheter, er at forlagsbransjen forvalter rettigheter for forfattere.– Vi har kompliserte kontrakter med forfattere og må avregne royalty per solgte bok. Systemene må støtte denne virkeligheten.Ikke tilpasset norske forhold

Gyldendal-direktøren tror at de store it-systemene lenge var for store for norske forlag.

– De var ikke tilpasset bransjen. I dag er store systemer mer smidige.

Direktøren i Forlagssentralen, Einar Einarsson, er enig: - Tidligere var vi avhengig av spesialtilpasning av systemer, men i dag er de generelle systemene blitt mer standardiserte og likevel tilpasset våre behov.

Forlagssentralen er Norges største bokdistributør, og har nær 300 små og store forlag som kunder. Sentralen leverer alt innen logistikk- og informasjonstjenester. Også de er inne i en fase hvor nye it-systemer skal implementeres.

– Vi vurderer forskjellig systemer , sier Einar Einarsson. Innen 2007 må det nye systemet være ferdig implementert. Da flytter nemlig forlagssentralen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.