MOBIL

Forholdet mellom Apple og Samsung blir enda surere

Apple gjør seg langt mindre avhengig av Samsung i produksjon av egne systembrikker.

Marius ValleMarius ValleJournalist
16. okt. 2012 - 12:04

Med iPhone 5 introduserte Apple sin første egenutviklede ARM-baserte prosessor i systembrikken A6. Selv om det fortsatt er Samsung som produserer den for Apple, forsøker de å gjøre seg mindre avhengige av Samsung.

Etter at de to har vært i tottene på hverandre i rettsaler verden rundt, er forholdet mellom selskapene nå forsuret ytterligere.

Apple har vært avhengige av Samsung

Apple har lenge vært avhengige av Samsung i produksjonen av sine systembrikker. Ikke bare for selve produksjonen, men også for å få dem designet. Apple har vært avhengige av Samsung for å designe sine tidligere systembrikker, som står i alle iOS-produkter unntatt iPhone 5. I hvor stor grad er ikke kjent.

LES OGSÅ: Apple lager egen A6-brikke

Siden Apple nå designer egne systembrikker fra bunnen, har de kun behov for at Samsung gjør selve produksjonen. Dette reduserer forholdet mellom de to selskapene til et rent produsent/kunde-forhold.

En ikke navngitt Samsung-topp sier til Korea Times at Samsungs avtale med Apple er begrenset til å produsere A6-systembrikken.

Dette er dramatisk for Samsung. Apple har nemlig vært deres største kunde i lang tid.

Ansetter viktig Samsung-designer

I tillegg har Apple sikret seg en av Samsungs nøkkelpersoner innen brikkedesign, Jim Mergard. Ifølge Samsung-kilden er med på å øke spenningen mellom de to selskapene.

På den annen side skal Samsung ha klart å presse opp prisen de tar for å produsere Apples systembrikke. Antakeligvis fordi Apple i realiteten ikke har noen andre å gå til for å få A6 produsert i et så stort volum som de behøver.

Avtale med ny partner

Men Apple skal ifølge avisen nylig ha signert en avtale med Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) for å få produsert systembrikker med firekjerneprosessor i fremtiden. Det kan bety at TSMC etterhvert vil overta Samsungs rolle som Apples viktigste produsentpartner.

En annen anonym Samsung-kilde sier til avisen at Samsung er godt kjente med at Apple ønsker å designe sine egne prosessorer.

- Apple er truet av Samsungs raske vekst. Apple ekskluderer dem fra store prosjekter. Med de kan ikke fjerne Samsung helt fra sin forretningspartnerliste, sier kilden til Korea Times. Han sier videre at Apple har bestilt store mengder minne fra Samsung.

Samsung skal imidlertid ikke være spesielt bekymret over utviklingen.

- Selv om Apple har ekskludert Samsung fra nøkkelprosjekter er vi ikke altfor bekymret siden Samsung selger flere spesialutviklede brikker til andre store selskaper som Qualcomm og Nvidia, sier kilden.

LES OGSÅ: Test av Apple iPhone 5

Kilde: Korea Times

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.