IT

Forhandlinger om eID i mål

VIDERE: Difi og direktør Hans Chr. Holte ser ut til å ha kommet ett skritt videre mot en løsning for eID til ID-porten.
VIDERE: Difi og direktør Hans Chr. Holte ser ut til å ha kommet ett skritt videre mot en løsning for eID til ID-porten. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
25. feb. 2010 - 07:30
Vis mer

Det møysommelige arbeidet med å etablere en felles pålogging til offentlige tjenester på nett, ID-porten, er kommet ett skritt videre nå som de private leverandørene kan forberede sine tilbud.

En løsning er avgjørende for å få øke omfanget av nettbaserte tjenester, som skal gi et mer effektivt forvaltningsapparat. En forutsetning er at bedrifter og innbyggere har en enklere og sikrere pålogging enn dagens system, som delvis er basert på ark med pinkoder.

Da er ideen at man skal bruke eID-løsninger som allerede er i bruk hos folk flest.

Les mer her: Første eID på plassPå overtid

I fjor høst innledet Direktoratet for forvaltning og ikt (Difi) forhandlinger med de tre private eID-leverandørene Buypass, Comfides og BankID.

I november var det uttalte målet å komme i havn over nyttår.

Les mer her: Staten i avgjørende forhandlingerTause parter

Underveis har partene holdt kortene tett til brystet.

– Forhandlingene pågår.

– Vi har en god tone.

Det har vært de generelle kommentarene fra begge sider av bordet.

Og det ser ut til at dette i det minste har vært en reell beskrivelse av klimaet: Onsdag 17. februar møtte Teknisk Ukeblad ledelsen i Buypass og stilte spørsmål om framdriften.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Avsluttet

– Det går framover, var svaret. Et par timer senere kom partene sammen i det som trolig var det siste forhandlingsmøtet, og to dager etter var Difi klar med sitt anbud.

– Vi kan opplyse at dialogen med partene ble avsluttet 19. februar. Nå lyses det ut en anbudskonkurranse der de tre kan levere tilbud om påloggingsløsninger til offentlige tjenester på nett, sier direktør Hans Chr. Holte hos Difi.

Fristen er satt til 12. mars.

Da kan de tre potensielle leverandørene levere sine tilbud på bruk av deres påloggingsløsning til ID-porten.Gratis

Valg av forretningsmodell er et sentralt spørsmål som måtte avklares mellom partene. Innbyggerne skal ikke betale for å bruke påloggingstjenesten. Den må heller ikke bli for kostbar for de offentlige etatene som skal legge ut tjenester. Spesielt er man engstelig for at kommunene vil droppe bruken av ID-porten hvis kostnadene blir for høye.

Difi-direktøren vil ikke si noe om hva slags rammer Difi og leverandørene er blitt enige om som grunnlag for anbudskonkurransen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.