KRAFT

Forhandler om ny gigantutbygging

Statoil og Statkraft forhandler nå med britiske myndigheter om å få bygge et vindfelt på 10000 MW i havet utenfor Storbritannia.
Statoil og Statkraft forhandler nå med britiske myndigheter om å få bygge et vindfelt på 10000 MW i havet utenfor Storbritannia. Bilde: Statoil
Stein Jarle Olsen
29. sep. 2009 - 07:44

Statkraft og Statoil er i full gang med forhandlinger med britiske myndigheter om utbygging av nye vindparker i havet utenfor Storbritannia, skriver Dagens Næringsliv.

Gigantprosjekt

Prosjektet er en del av Storbritannias tredje runde med vindkraftutbygging til havs og er totalt i størrelsesordenen 25.000 MW, fordelt på ni ulike vindparker.

Statoil og Statkraft har søkt om å få bygge ut inntil 10.000 MW, noe som kan være nok til å få bygge ut hele det enorme Doggerbank-prosjektet rundt 100 kilometer fra Englands vestkyst.

Doggerbank blir med det verdens desidert største vindfelt.

Til sammenlikning åpnet danske Dong Energy for to uker siden det som er verdens største vindpark til havs i dag, nemlig Horns Rev 2. Den har en kapasitet på 209 MW.

Les mer: - Hallo! Dette er en fantastisk begivenhet

Forventes

– Hele bransjen venter at det er Statoil og Statkrafts konstellasjon som er blitt utpekt til å starte utbyggingen av Doggerbank, sier Matthew Knight, forretningsdirektør i Siemens i Storbritannia, til DN.

Han mener det neppe er noen andre av søkerne som er store nok til å kunne påta seg en så enorm utbygging som Doggerbank, og sier myndighetene har sagt at de ønsker søkere som kan håndtere en slik sone på egen hånd.

Kabler

Knight mener utbyggingen også kan gi andre fordeler til Norge.

– Utbyggingen av Doggerbank vil medføre bygging av en ny superkabel fra Doggerbank til England, kanskje også til Nederland og Danmark. Med Statoil og Statkraft blant utbygggerne vil det bli mer naturlig å bygge kabler også til Norge, sier han.

Tett

Doggerbank-prosjektet har en forventet kostnadsramme på rundt 300 milliarder kroner.

– Det er spekulasjoner i britisk presse, men det eneste jeg kan si er at vi er et veldig sterkt konsortium. Om vi står sterkere enn andre, vet vi ikke, britiske myndigheter holder kortene tett, sier Haakon Alfstad.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.