Foretrekker ansatte uten relevant utdanning

I sin sensorfabrikk vil Bürkert helst ha ansatte de selv lærer opp. Det gir lojale medarbeidere og lav feilrate.

Foretrekker ansatte uten relevant utdanning
Cominotti Ornella lodder transmittere til flow-metere. Bilde: Joachim Seehusen

Triembach-au-Val, Alsace: I Bürkerts produkter er det kun sensorer de har laget selv. De er både designet, testet ut og deretter produsert av selskapets egne ansatte.

Ingenting lages for lager, kun etter bestilling. De ansatte i den vesle byen Triembach-au-Val utenfor Strasbourg er vant til omstilling, det er totalt 17 000 produkter som produseres der.

Les om: Nekter å konkurrere om pris

Organiserer seg selv

– Designet av fabrikken endres, avhengig av hva vi produserer. Det meste går på hjul og de ansatte organiserer seg selv, forteller fabrikksjef Patrick Reimeringer.

Han forteller at fabrikken har fire produksjonslinjer. To er faste og helautomatiserte mens to er manuelle. Det er de to manuelle der alt går på hjul og oppsettet endres hele tiden.

– Med høye krav til nøyaktighet og krevende lodding av elektronikk, vil ikke manuelle arbeidsoperasjoner gi for mange feil og for lang produksjonstid?

– Nei, det er faktisk stikk motsatt, svarer Reimeringer.

– Vi har for mye variasjon til at vi kan automatisere. Med håndarbeid klarer vi en feilprosent godt under en prosent.

Les om: Rune Herring (50) overtar som daglig leder i Bürkert

Fabrikken i Triembach-au-Val i Frankrike vil ikke se slik ut neste gang den får besøk. Mye av utstyret går på hjul, og layouten endres avhengig av hva som er bestilt. Joachim Seehusen

Best uten utdannelse

Ikke nok med at Reimeringer bruker mennesker i stedet for roboter, han har nok en overraskelse på lager. Av fabrikkens 160 ansatte er om lag halvparten ingeniører og den andre halvparten jobber med produksjon. Disse 80 har ingen formell utdannelse, hverken fra yrkesskoler, høyskoler eller universitet.

– Det stemmer, de ansatte er helt uten relevant utdannelse når de begynner hos oss. Vi lærer dem opp i ett år før de går inn i selvstendig produksjon. Ofte tar vi inn unge folk med et eller annet problem, folk som har falt ut av skolen eller folk med helt andre utdannelser. Vi har en kelner her og vi har en lastebilsjåfør.

Les om: Espen Askeladd studerer på NTNU

BürkertBürkert, Fabrikken i Triembach-au-Val, Alsace, FrankrikeClementine Collin loder sensorer til strømmingsmålere Joachim Seehusen

Lojale medarbeidere

Reimeringer er krystallklar på at dette er et system han ikke ønsker å endre. Han vil ikke ha ferdig utdannete ungdommer fra en skole.

– For oss er dette systemet lønnsomt. De gjør en svært god jobb, de trives og de blir værende i jobben. Vi bistår de som ønsker å videreutdanne seg og vi har eksempler på ansatte som har gått hele veien fra ingen utdannelse i det hele tatt til ferdig ingeniørgrad.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.