KLIMA

Foreslår nytt lager for atomavfall

AVFALL I FJELL? Det beste alternativet for mellomlagring av radioaktivt avfall er å bygge et fjellanlegg ved Halden-reaktoren, foreslår utvalg.
AVFALL I FJELL? Det beste alternativet for mellomlagring av radioaktivt avfall er å bygge et fjellanlegg ved Halden-reaktoren, foreslår utvalg. Bilde: Espen Zachariassen
10. feb. 2011 - 15:44

Det beste alternativet for mellomlagring av radioaktivt avfall er å bygge et fjellanlegg ved Halden-reaktoren, foreslår utvalget, som er ledet av professor Erling Stranden.

Les også: – Uakseptabelt atomforslag

Inn i fjellet

Utvalget har utredet både tekniske løsninger og lokaliseringssteder for lagring av det radioaktive avfallet fra Kjeller og Halden. Utredningen ble torsdag overlevert statssekretær Halvard Ingebrigtsen (Ap) i Nærings- og handelsdepartementet.

– Her er det snakk om avfall som skal lagres i 50 til 100 år. Vi vet at dagens lagre er fulle i 2018, sier Ingebrigtsen til NTB.

– Det vil uansett bli snakk om en fjellhall. Hvor og hvordan får vi ta stilling til etter en grundig høringsrunde, der både kommuner og andre interesserte får si sitt, legger han til.

Prisen for behandling og lagring av avfallet vil komme på snaut 700 millioner kroner.

Les også: – Send atomavfallet utenlands

Ustabilt

Forskningsreaktorene som Institutt for energiteknikk (IFE) driver i Halden og på Kjeller, har generert 16,7 tonn brukt brensel. Av det er tolv tonn ustabilt og må sendes ut av landet til behandling før det kan mellomlagres.

Stranden-utvalget foreslår å lagre det brukte brenselet i en spesialtilpasset fjellhall. Det beste vil være å lagre avfallet på et av IFE sine områder. Det er allerede en fjelltunnel ved siden av reaktoren i Halden, som kan utvides til et lager.

Utvalget har også vurdert Grimsrød i Halden, Vardeåsen i Skedsmo og Tomter i Ski som egnede lagringssteder.

Ikke til Russland

Utvalget går inn for å sende det ustabile avfallet til behandling i reprosesseringsanlegget La Hague i Frankrike, før det tas tilbake for lagring i Norge. Det britiske Sellafieldanlegget var på forhånd utelukket, men det russiske Majak-anlegget var fremme som et alternativ, forteller Bellonas daglige leder Nils Bøhmer fra Bellona. Han satt selv i utvalget.

– Heldigvis samlet utvalget seg om La Hague i Frankrike. Det er det minste av tre onder, sier Bøhmer.

Utvalget foreslår også at det opprettes et eget forvaltningsorgan for behandling av radioaktivt avfall, som er uavhengig av IFE.

Endelig sluttdeponering av avfallet har ikke vært med i utvalgets mandat. Men avfallet skal lagres i spesialbygde transportkonteinere, slik at det blir enklest mulig å flytte avfallet til sluttdeponering.

Les også:

Halden-reaktoren har generert data i 50 år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.