NYHETER

Foreslår milliard til bedre fylkesveger

Kampen om feite valgløfter til vegsektoren fortsetter. Nå er det som Senterpartiet foreslår å sette av en milliard kroner til utbedring av dårlige fylkesveger neste halvår.

Senterpartiets stortingsrepresentant Morten Lund.
Senterpartiets stortingsrepresentant Morten Lund.
Jarle Skoglund
2. juni 2005 - 08:59

– Fylkeskommunene har for trang økonomi til å prioritere fylkesvegene godt nok. Derfor foreslår Senterpartiet en ny låneordning for å bedre kvaliteten på landets fylkesveger, sier partiets finanspolitiske talsmann, Morten Lund, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett går Sp inn for at det avsettes en milliard kroner på et fond for utbedring av fylkesveger. Meningen er å bruke to milliarder kroner på årsbasis som fylkene får låne gratis av staten.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Mange grusveger

– Bare halvparten av fylkesvegene tåler ti tonns akseltrykk. Dårlige fylkesveger fører til ødelagte personbiler og store problemer for næringslivet, sier Morten Lund.

Han ønsker seg derfor en låneordning tilsvarende den som har vært en suksess for utbedring av nedslitte skolelokaler, en ordning som startet opp da Trond Giske var undervisningsminister i Stoltenberg-regjeringen. Etterpå ble denne låneordningen utvidet til også å gjelde kirkebygg.

– Ap burde derfor logisk være interessert i å tenke likedan når det gjelder fylkesveger, sier Lund. Hvis han ikke får gjennomslag for saken under behandlingen av revidert nasjonalbudsjett før sommeren, varsler han omkamp fra Senterpartiets side dersom det skulle bli en rødgrønn regjering etter valget.Ti milliarder

– Bedre fylkesveger vil være en viktig sak for Senterpartiet, slår Lund fast. Han ser for seg en låneordning for fylkesveger som går over fem år, der det hvert år settes av en ramme på to milliarder kroner. Kostnaden over statsbudsjettet utgjør knappe 25 millioner kroner hvert år for hver milliard som lånes ut til fylkeskommunene.

En fersk rapport fra Statens vegvesen viser at det trengs 11 milliarder kroner å ruste opp fylkesvegene. Ved utgangen av år 2000 manglet en femdel av fylkesveiene fast dekke. Samlet utgjør fylkesveiene nesten en tredel av det norske veinettet.

Morten Lund viser til at det fortsatt er over 5.000 arbeidsledige innen bygg- og anleggsbransjen.

– En billig og etterspurt låneordning vil kunne skape stor aktivitet innen anleggsbransjen rundt om i landet, sier Lund.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.