BYGG

Foreslår miljødepositum for bygg

FJERNER USIKKERHET: Et miljøfind vil fjerne usikkerhet knyttet til behandling av avfall ved riving. Her fra rivingen av gamle Holmenkollen, der miljøsanering stod sentralt.
FJERNER USIKKERHET: Et miljøfind vil fjerne usikkerhet knyttet til behandling av avfall ved riving. Her fra rivingen av gamle Holmenkollen, der miljøsanering stod sentralt. Bilde: Mona Strande
Joachim Seehusen
19. apr. 2010 - 10:05

Et av forslagene som er kommet ut av forskningsprogrammet Glitne, eid av Snøhetta og ledet av SINTEF Byggforsk er et miljøfond som skal dekke fremtidige rivingskostnader.

Verktøy

– Vårt prosjekt vil gi bransjen muligheten til å gjøre noe med sine miljøutfordringer før nytt lovverk tvinger den til å endre seg, sier Kristin Holthe, forskningsleder for prosjektet Glitne til forskning.no.

Et forslag om å etablere et miljøfond blir av Holthe trukket frem som et av de to viktigste resultatene av prosjektet. Det andre er utviklingen av et verktøy for å beregne miljøkostnad for planlagte bygg.

Beregning og betaling

– Vi ønsker at byggebransjen skal beregne i kroner og øre hva miljøbelastningen til et bygg kommer til å være når det rives. På bakgrunn av denne beregningen betaler byggherre et miljødepositum til et fond vi har foreslått å kalle Byggebransjens miljøfond.

– Den dagen bygget skal rives, vil miljødepositumet dekke behandling av avfallet hos en godkjent avfallshåndterer, forteller Holthe, som til daglig er forskningsleder i SINTEF Byggforsk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.