OLJE OG GASS

Foreslår 104 blokker i 20. runde

VIL BLI HISTORISK: Statsråd Åslaug Haga tror på et grønt sertifikatmarked med Sverige er mulig fra 2010. Selv ønsker hun å bli husket som fornybarminister'n.
VIL BLI HISTORISK: Statsråd Åslaug Haga tror på et grønt sertifikatmarked med Sverige er mulig fra 2010. Selv ønsker hun å bli husket som fornybarminister'n. Bilde: Heiko Junge
Anders J. Steensen
11. apr. 2008 - 15:46

Forslaget som er sendt ut på høring, inneholder hele 104 blokker hvor det kan søkes lisensrettigheter. Forslaget er sendt ut på en omfattende høringsrunde med frist 23. mai. Går forslaget gjennom, vil det bli den omfattende konsesjonsrunden siden 1. runde i 1967. Selve utlysningen vil gjennomføres i sommer.



Det er første gang at forslaget til en konsesjonsrunde er sendt ut på offentlig høring. Dette er en del av en ny åpenhetslinje som regjeringen legger opp til i petroleumspolitikken.

Nærmer seg Skagerak

Det er få blokker som utlyses i Nordsjøbassenget. Her dekkes det meste gjennom de årlige TFO tildelingene. Blant de mest omstridte er blokkene i Farsund – bassenget i blokk 12. Dette er midt i fiskebankene for rekefiskerne i Mandal og Farsundområdet. Andre sårbare områder er blokk 36, som ligger relativt kystnært utenfor Sogn og Fjordane.

I Norskehavet og på Tampen foreslår regjeringen å åpne for oljevirksomhet i nær 70 blokker, blant annet i dypvannsområdene lengst vest. Dette er særdeles krevende områder å operere i. Men det er også foreslått en rekke blokker som ligger nær Helgelandskysten. Finnes olje og gass her, vil sannsynligheten for en ilandføring av olje og gass i Nordland vil øke.



Tilleggsressurser

Det ser ut til at myndighetene har det travelt i Barentshavet. Her er forslaget ute på 27 blokker. Flere ligger i tilknytning til funn, men i områder hvor det hittil ikke har vært tillat å bore. Disse blokkene utlyses for å se om det er mulig å finne tilleggsressurser som kan sikre god økonomi i utbygginger.

De blokkene som er mest interessante ligger langsmed den geologiske sonen som har fått navnet Kobbeformasjonen. Den strekker seg fra Lopphavet og videre over mot Goliat, ut forbi Nordkapp og videre opp til det område hvor StatoilHydro fant Nucula.



Møtes med protester

Miljøorganisasjonen Bellona er i harnisk over at regjeringen foreslår å lete etter olje i blokker som ligger nær land. Til tross for at Statens forurensningstilsyn (SFT) allerede i 1997 anbefalte at man ikke burde tillate oljeutvinning innenfor 72 km fra land, ligger flere av de foreslåtte blokkene kun 25-30 km fra den norske kyststripen. Der er særlig kritiske til blokker som ligger i det området hvor norsk vårgytende sild gyter.

– Dette er fullstendig uansvarlig. Dette kan rasere norskekysten. Hva hvis vi får en oljeulykke så nærme land, sier rådgiver i Bellona, Elisabeth Sæther.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.