NYHETSBREV

Forenkler utskifting og oppgradering offshore

I Stavanger vil Eldor AS utvikle løsninger for å skifte utstyr uten å stanse produksjonen.

Bernt Eldor forbereder produkter til oljenæringen som kundene ennå ikke vet at de vil ha. Målet er raskere og rimeligere oppgraderinger.
Bernt Eldor forbereder produkter til oljenæringen som kundene ennå ikke vet at de vil ha. Målet er raskere og rimeligere oppgraderinger.
9. sep. 2014 - 07:00

I Nordsjøen er oljeselskapene slett ikke alltid interessert i oppgraderinger som tilbyr mer moderne løsninger eller økt funksjonalitet. Én-til-én-oppgraderinger er det vanlige. Årsaken er kostnader, ikke først og fremst investeringer, men kostnadene til nødvendig testing og dokumentasjon, og medfølgende produksjonsstans.

Les om: Kontrollrommet klapper til kai

Utvikler nye FTCer

Eldor-gründer Bernt Eldor forteller at det normalt tar to til tre timer per signal å kjøre full loop-test. I full drift tar det ofte 12 timer med alt som skal testes, og da går inntekter tapt. Det tror han er hovedårsaken til at selskapene ikke vil ha tilført nye funksjoner som krever ytterligere tidkrevende testing.

Likevel har han nå startet utviklingsarbeidet mot nye produkter. Han er overbevist om at oljeselskapene både vil ha dem og trenger dem. De vet det bare ikke ennå.

I dag er det ikke mulig å skifte verken FTC, I/O-sentraler, HMIer eller noe særlig annet i et system uten å stanse produksjonen. Dette vil Eldor AS endre. De har opprettet et nytt selskap, Eldor Technology, der Bjarne André Asheim er ansatt som daglig leder.

Da Automatisering besøkte Stavanger hadde han ikke engang begynt i stillingen i selskapet som først ble registrert i juni 2014. Det nye selskapet er sikret kapital for to års drift. Allerede om et år håper Eldor Technology å kunne tilby kundene sine nye produkter.

– Vi ser på teknologi fordi vi ønsker å fase inn nye HMIer og kontrollere uten produksjonsstans.

Bernt har funnet 19 plattformer der ute som nærmer seg 20 år. Etter hans beregninger må det skiftes HMIer og kontrollere for flere milliarder kroner.

Les også: Nekter å konkurrere om pris

Samtaler med kunde

Bernt er tilbakeholden med detaljer, men sier de nye boksene vil inneholde langt mer enn en parallellkontakt, og at det er fullt mulig å legge inn intelligens.

– Utfordringen blir om oljeselskapene er interessert i å investere i noe som først gir inntjening om et par tiår.

Bernt Eldor har sett mange eksempler der oppgraderinger koster langt mer enn forutsatt. Han tror en av årsakene er en tendens til å legge mye vekt på å få ned prosjekteringskostnadene, da kommer ofte tanken på hva som skal skje om 20–25 år i bakgrunnen.

Selskapet er i samtaler med en mulig kunde. Så snart en avtale er på plass vil Eldor Technology søke Innovasjon Norge om å få klassifisert utviklingen som et IFU-prosjekt, industriell forskning og utvikling. Om det går bra vil Innovasjon Norge gå inn med midler som dekker noen av utviklingskostnadene.

– Det er en ekstra fordel, med vårt nye system blir det mye lettere å skifte produsent og type, sier Bernt.

Les om:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.