ARKIVNYHETER

Forenkler subsea installasjonene

Anders J. Steensen
5. jan. 2011 - 10:50

TRANBY/LIER: På en helt ny utendørs testflate ved fabrikken på Tranby har Aker Solutions montert opp en full testinstallasjon for å prøve ut de nye løsningene for å sammenkoble undervanns produksjonssystemer. – Det er et stort behov for å kunne gjøre sammenkobling av ventiltrær og manifolder, rørledninger og umbillicals på en enklere måte enn hittil. sier markedssjef for oppkobling og strukturer for undervannsutstyr, Even Magnus Moholdt.



1700 koblinger levert

Aker Solutions har levert over 1700 koblinger til undervannsutrustning verden over. Dette er koblinger som ved at rør mellom undervannsproduksjonstrær og manifolder, pumper eller annet undervannsutstyr må kobles sammen for at systemet skal virke. – Siden de fleste undervannsinstallasjoner gjennomføres på dyp større enn 100 meter, så er disse koblet sammen ved bruk av ROV (fjernstyrt undervannsrobot) uten bruk av dykkere, sier Moholdt.



Ingen store installasjonsverktøy

Mange koblinger er utført ved å bruke spesielle installasjonsverktøy som kobles til en ROV. Dette er store og tunge enheter. Når dypene begynner å bli så store som mange av dagens undervannsutbygginger, mer enn 1000 meter under havoverflaten, begynner vaier og kontrollkabel alene å bli så tunge at større fartøyer må brukes for å koble sammen selv mindre rørstykker. Det er samtidig et krav fra industrien å få enklere koblingsvertøy for å spare installasjonskostnader. Derfor er det ønskelig at sammenkoblingsutstyret er så lett og enkelt som mulig.



HTHP-brønner

Sammen med de store dypene, så øker også kompleksiteten i reservoarene som olje og gass skal hentes fra. De ligger dypt geologisk og har høye trykk, over 690 bar og høye temperaturer, gjerne 121 grader Celsius eller høyere. Dette setter ekstreme krav til kvaliteten på kontrollventilene og brønnhodene, samt til rørkoblingene mot dette utstyret.

– Aker Solutions har derfor jobbet i over to år sammen med installatører og oljeselskap med dette prosjektet, å forenkle, samtidig som vi opprettholder sikkerheten på koblingene. Vi mener at vi har utviklet en gode løsninger, forteller Moholdt. Systemene omfatter både vertikale og horisontale koblinger.



Slangeklemme

Det Aker Solutions har kommet opp med kan sammenlignes med virkemåten til en slangeklemme. Kombinert med at det er montert inntrekkingsslisser i selve stålkonstruksjonen, bunnrammen, som holder manifold eller ventiltre, så er virkemåten enkelt. Alt er basert på bedriftens 30 års erfaring med undervanns koblingssystemer.

Et nyutviklet inntrekkingsverktøy montert på et klammer på selve røret, festes i et spor på bunnrammen. Trykket settes på og rørstykket trekkes inn i kloblinga som danner selve forbindelsen mellom rør endene.



Trekkes med moment

Koblinga som holdes sammen av en dobbeltvirkende bolt slik vi kjenner fra strekkfisker. En hydraulisk momentnøkkel tres ned på bolten og trekker denne til inntil ønsket moment er oppnådd. Selve pakningen mellom rørendene er i titan.

– Alle innstallasjonsverktøy håndteres og drives fra ROV-en. Å koble rørendene sammen på denne måten er raskt og effektivt. Det nye horisontale systemet er en videreutvikling av tidligere system som brukes i relativt rolige værforhold i Vest-Afrika. Det nye systemet kan opereres i tøffe vær og bølgeforhold som i nordsjøen, sier Moholdt.



Fire timer



I forhold til tidligere løsninger er sammenkoblingen blitt forenklet. Det skyldes både at det er enklere å koble dem sammen med ROV, men også at hele rørstykker kan settes sammen på forhånd og senkes ned i havet ved at de henger i et åk som er festet til guidevaiere på bunnkonstruksjonene, slik at røret som skal festes alltid kommer ned i rett posisjon.

– Det nyeste vertikale systemet er tidligere i år installert på større havdyp på Jubilee-feltet utenfor Ghana der det er montert over 135 slike koblinger. I snitt brukte installatøren fire timer for å koble til hvert rørstykket i begge ender på over 1000 meters havdyp, forteller Even Magnus Moholdt.









Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.