OLJE OG GASS

Forenkler sjekk av rør under vann

FOR DYKKERE: tenisk direktør Paul Cooper og konserndirektør Åge Landro betrakter det nye verktøyet Trident som duykkere kan bruke for å inspisere rørledninger.
FOR DYKKERE: tenisk direktør Paul Cooper og konserndirektør Åge Landro betrakter det nye verktøyet Trident som duykkere kan bruke for å inspisere rørledninger. Bilde: AGR
Anders J. Steensen
11. mars 2010 - 12:47
Vis mer

Utstyret som har fått navnet Trident, er dykkerstyrt. Arbeidet med å inspisere rørledninger for skader blir enklere, mer effektivt og ikke minst billigere. Trident er rundt en meter langt, er vektløs i vann og kobles enkelt til rørledninger som skal inspiseres. Det bruker ultralyd og såkalt phased array-teknologi til å avsløre eventuelle skader og svakheter. Oppe på overflaten kan ingeniører vurdere tilstanden i 3D ved hjelp av data som overføres via kabel.

– Det unike med Trident er at vi tar måten vi jobber på over vann med oss under vann, sier konserndirektør Åge Landro i AGR Field Operations.

Internasjonalt

– De mest interessante geografiske markedene for Trident er på britisk sokkel, i Midtøsten, Malaysia og Amerika. Disse kjennetegnes av at havområdene er relativt grunne, slik at dykkere er et naturlig valg for arbeid under vann. I tillegg har områdene tusenvis av kilometer med rørledninger som nærmer seg slutten av sin planlagte levetid. Her er behovet for gode inspeksjonsverktøy stort, og den nisjen mener vi at vi fyller med Trident, sier Landro.



Tilpasses norsk sokkel

Den nye Trident teknologien vil også bli tilgjengelig på norsk sokkel. Det krever at AGR Field Operations videreutvikler eksisterende ROV-løsning for rørinspeksjon, Neptune. – Grunnen er at installasjonene i norsk sone normalt ligger for dypt til at det er trygt og hensiktsmessig å bruke dykkere, og at ROV’er er et naturlig førstevalg, sier Landro i en pressemelding-

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.