ARBEIDSLIV

Foredling er tingen!

Han er leder for Hydro Aluminium Vekst, og skal på trettende året øke foredlingen her i landet. Men Blegen er ikke spesialist: - Det var jern vi studerte, aluminium var noe ÅSV drev med, sier han. Så metallurg Blegen ble stipendiat og amanuensis ved NTHs Institutt for industriell økonomi, og ved Institutt for industriell miljøforskning, etter kuleringen.

Så begikk han, sammen med Børre Nylen, en bok i organisasjonsteori. Altså en fasettert karriere. Dette fortsatte: Han ble sjef for Institutt for industriell miljøforskning etter å ha vært organisasjonsjef i Sintef. Så ble han sjef for Norsk institutt for sykehusforskning, leder av Rådet for forskning for samfunnsplanlegging, og ass. direktør i NAVF, før han ble ÅSV-er. Siden 1987 har han drevet HA Vekst. Han har aldri tid til jern-metallurgi…

Da ÅSV og Hydro i 1986 fusjonerte til Hydro Aluminium a.s bestemte administrerende direktør Dag Flaa at man måtte gjøre noe med nedbemanning og lokalsamfunn. Metallurg Blegen – som var personaldirektør og heller ikke da bedrev metallurgi – mente at næringsutvikling var tingen. Slik ble kimen til HA Vekst sådd. I mai 1987 var det fullbrakt. Og nå går det bra.

Metallurg Blegen ble metallurg fordi han til forskjell fra foreldrene ikke kom inn på Medisinsk Fakultet. Dette hevnet han da han ble sjef for Institutt for Sykehusforskning. Han er den eneste metallurg som har holdt foredrag i Det Norske Medicinske Selskab, om sykehusøkonomi.

Suksessen med HA Vekst skyldes at han har fått OK budsjetter, og flinke folk.

– Vi har hatt noen strålende økonomer her, sier Blegen. – De var levende interessert i industri og beviste at man trenger nyanser. Langtfra alle økonomer er «blåruss»…

Han har solgt plastbåten ved hytta på Strømtangen, den hadde ligget i opplag i tre somre. Fisken var borte og været surt, så vitsen ved eie en 14 fots Askeladd til matauk regnet bort. Blegen er friluftsglad og fjell og skog lokker, det er derfor det ble båt ved sjøen, sier han ironisk. Matauk i skogen blir tull, han kjenner bare kantarell, som han aldri finner. Egentlig er det nesten bare greie på HA Vekst, og på Carl Hiaasens romaner fra Florida. Og så kone og tre barn da, og kanskje litt matstell av og til – da vi ringte lå en nykjøpt frysepizza og ventet. Blegen lurer på om ikke også mikrobølgeovner burde lages av aluminium.

Les mer om: