MILJØ

Forbudte badeleker

Disse produktene må du ikke kjøpe til barna dine. I alle fall ikke så lenge de er så små at de vil suge og tygge på dem.
Disse produktene må du ikke kjøpe til barna dine. I alle fall ikke så lenge de er så små at de vil suge og tygge på dem. Bilde: Illustrasjon
Mona Strande
10. juli 2006 - 11:29

Av de 18 produktene som ble kontrollert av Statens forurensningstilsyn (SFT) i år, var det bare tre som ikke inneholdt forbudte ftalater.

- Det er skuffende at produsentene og importørene av produkter rettet mot barn ikke forholder seg til regelverket, sier sjefingeniør Maren Wikheim fra SFT i en pressemelding.

Må ikke tygges på

Det er først og fremst når barna suger og tygger på lekene at stoffene lekker ut til omgivelsene, derfor er ftalater foreløpig kun forbudt i produkter rettet mot barn opp til tre år.

SFT anbefaler derfor at barn under tre år ikke bruker badeleker som er beregnet på eldre barn.

- Storebror må få ha badekrokodillen sin i fred, sier Wikheim.

Ingen akutt fare

Vanlig bruk av produktene innbærer normalt ingen risiko. Det er heller ingen akutt risiko for helseskade ved å tygge på et produkt som innholder ftalater.

Likevel er det så mange bekymringsfulle langtidseffekter på helse og miljø knyttet til disse stoffene, at det er viktig å unngå ftalater i produkter rettet mot små barn.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.