ENERGI

Forbud mot miljøgifter

2. jan. 2001 - 14:07

Disse stoffene brytes svært langsomt ned i miljøet, og stoffene hoper seg opp i fisk og skalldyr gjennom næringskjeden. Forbudet sørger for at Norge oppfyller sine nasjonale mål og internasjonale forpliktelser om å stanse utslippene av denne miljøgiften, skriver departementet i en pressemelding.

Kortkjedete klorparafiner er miljøgifter. De er meget giftige og brytes svært langsomt ned. Stoffene hoper seg opp i fisk og skalldyr gjennom næringskjeden. Kortkjedete klorparafiner brukes først og fremst i maling, gummi og plast og tekstiler og til metallbearbeiding. Miljøgiftene er en trussel ikke bare for miljøet, men for vår matforsyning og helse. Det er derfor et viktig mål i miljøvernpolitikken å redusere utslippene av miljøgifter, uttaler miljøvernministeren i pressemeldingen.

De verste miljøgiftene er satt opp på regjeringens prioritetsliste, og blant disse er kortkjedete klorparafiner. Norge er også forpliktet gjennom den internasjonale Ospar-konvensjonen til å stanse utslippene av kortkjedete klorparaffiner.

Forbudet mot produksjon, import, eksport av kortkjedete klorparaffiner trådte i kraft fra årsskiftet. Forbudet mot omsetning og bruk trer i kraft 1.1.2002. På noen svært begrensete områder trer ikke forskriften i kraft før 1.1.2005.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.