ENERGI

Forbud mot hormonhermere

15. okt. 2001 - 15:08

Regjeringen har vedtatt forbudet fordi stoffene kan forstyrre reproduksjonen i naturen.

– Bruken av disse stoffene er de siste årene blitt kraftig redusert gjennom frivillig innsats i industrien, men de er likevel fortsatt i bruk. Det er derfor helt nødvendig å innføre dette forbudet, uttaler miljøvernminister Siri Bjerke i en pressemelding.

Oktylfenol og nonylfenol er kjente hormonhermere – kjemiske stoffer som etterligner hormoner og dermed kan svekke forplantningsevnen hos mennesker og dyr. De er også meget giftige for vannlevende organismer, de brytes sakte ned i naturen og oppkonsentreres i næringskjedene.

På grunn av sine gode tekniske egenskaper brukes stoffene bl.a. i bilpleieprodukter, maling og lakk, industriell vask- og avfetttingsmidler og smøreoljer.

Forbudet gjelder produksjon, bruk og omsetning av stoffene i ren form eller i stoffblandinger. Maling- og lakkprodukter og smøreoljer vil likevel være unntatt forbudet fordi det for disse bruksområdene ennå ikke er utviklet gode nok alternativer, og fordi bruken av slike produkter medfører små utslipp til miljøet. Forbudet vil tre i kraft fra årsskiftet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.