ENERGI

Forbrukerrådet er kritisk til sanntidsmålere – strømkundene låses

Strømsalgselskapene binder sanntidsmålere til egne strømavtaler og gjør det både dyrt og vanskelig å bytte. Det vil Forbrukerrådet ha slutt på.

I tillegg til de vanlige strømmålerne har mange skaffet seg sanntidsmålere som viser hvor mye effekt man benytter samtidig.
I tillegg til de vanlige strømmålerne har mange skaffet seg sanntidsmålere som viser hvor mye effekt man benytter samtidig. Foto: Paul Kleiven/NTB
6. feb. 2024 - 10:54

Den nye nettleiemodellen krever at folk har et bevisst forhold til hvor mye strøm de bruker på én gang. Mange har derfor skaffet seg utstyr som viser forbruket i sanntid.

Strømsalgselskapene selger slike strømmålere. Men en kartlegging Forbrukerrådet har gjort, viser at selskapene binder sanntidsmålere til egne avtaler, slik at forbrukerne må bytte utstyret om de bytter strømleverandør.

– Terskelen for å bytte strømavtale blir svært høy hvis du samtidig må bytte strømmåler og smarthusutstyr. Skal vi sikre konkurranse i strømmarkedet, må det komme på plass utstyr som fungerer uansett hvilket strømselskap du har, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet ber nå myndighetene få på plass én felles standard som også kan integreres med de vanligste smarthussystemene.

Les også

Kunnskapsministeren går inn for mobilfri skole

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.